Afbeelding

Vervolg van voorpagina

OM onderzoekt voormalig vuilstortplaats Doonweg

Bij de burgemeester van Brummen, Alex van Hedel, kloppen regelmatig burgers aan. Ze maken zich zorgen en zien geen vooruitgang. Begin volgende week gaat ook de Brummense raadsfractie van GroenLinks bij de burgemeester op gesprek. Van Hedel begrijpt die zorgen en zou graag zelf aan de slag gaan om aan een oplossing te werken, maar zo is het niet geregeld. “Toezicht op huidige en voormalige stortplaatsen berust bij de provincies,” aldus de burgemeester. “Die verantwoordelijkheid ligt in Gelderland bij Gedeputeerde Staten. GS laat zich adviseren door de Omgevingsdienst. Hoewel de voormalige stort in de gemeente Brummen ligt, kan ik alleen maar aandringen op spoed bij die diensten en natuurlijk bij de eigenaar van het terrein, de industrie.” Hoewel Van Hedel graag zou zien dat het proces sneller zou verlopen, heeft hij toch de indruk dat door de partijen gewerkt wordt aan een duurzame oplossing. Dat nu ook het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt, maakt het dossier volgens Van Hedel niet complexer en werkt niet vertragend. “Alle partijen doen hun eigen werk,” aldus de burgemeester.


Weinig mededeelzaam

Het moge zo zijn dat het onderzoek van het OM niet voor vertraging van een definitieve aanpak van de stort zorgt, wel is duidelijk dat partijen op dit moment weinig mededeelzaam zijn. In het voorjaar trad de papierindustrie naar buiten met een plan om, op advies van ingenieursbureau Arcadis, de stort zo mogelijk met plastic af te dekken. Die plannen zijn ter beoordeling voorgelegd aan de Omgevingsdienst. Die dienst heeft het Arcadis-rapport ter beoordeling voorgelegd aan een extern adviseur. In het voorjaar en zomer zijn die bevindingen besproken met de industrie. Het resultaat van die gesprekken is nog niet bekend. De Omgevingsdienst wil zelf nog niet reageren op het Arcadis-rapport. De dienst is ook niet bereid om zonder voorwaarden vooraf inzage te geven in de (door de extern deskundige) opgestelde reactie. De visie van de omgevingsdienst wordt eerst met het bestuur (provincie en gemeente) en met de politiek gedeeld en daarna met de media. Of en wanneer omwonenden door de Omgevingsdienst worden geïnformeerd, is niet bekend.


Informatie over voortgang

Richard Feith, woordvoerder van de industrie, eigenaren van de vuilstort, verwacht dat hij in de loop van september, wellicht begin oktober, omwonenden kan informeren over de voortgang. "Het liefst wil de industrie de vuilstort definitief en zorgvuldig sluiten. Maar we weten niet of de berg nog inklinkt en ook niet welke gevolgen dat gaat hebben op de afdeklaag,” aldus Feith. "We willen er zeker van zijn dat de afdekking met plasticfolie na een aantal jaren niet gaat scheuren. Een definitieve oplossing is kostbaar, de industrie is bereid dat te betalen, maar wil wel zekerheid dat definitief ook definitief zal zijn.”