Peilbuis op de voormalige vuilstort aan de Doonweg, welke is afgedekt met staalslakken.
Peilbuis op de voormalige vuilstort aan de Doonweg, welke is afgedekt met staalslakken.

Grondwaterput gesloten vanwege watersulfidegas

BRUMMEN - Vorige week heeft de gemeente na advies van de GGD verzocht om een tweetal waterputten op het terrein van de Camping Robbertsoord te sluiten. Het water uit deze twee putten bevatte volgens metingen van de omgevingsdienst een te hoog gehalte waterstofsulfide (H2S). Het is volgens de gemeente onwaarschijnlijk dat deze stof afkomstig is van de voormalige vuilstort aan de Doonweg naast de camping.

In de gemeente worden regelmatig grondwatermonsters genomen. Na een grondwatermonstername door de Omgevingsdienst ODRA is een geur van rotte eieren waargenomen. Die geur was voor ODRA reden om de gemeente te informeren. De gemeente heeft de GGD om een advies gevraagd en op basis daarvan is geadviseerd het water voorlopig niet te gebruiken. De herkomst en oorzaak van de geur wordt nog onderzocht. In 2015 heeft TNO onderzoek gedaan nadat een jongetje ziek werd na het oppompen van grondwater in een waterspeeltoestel in het speelbos bij Deurne. De oorzaak was H2S-gas in het water. Uit dat onderzoek bleek dat het waterstofsulfide in kleilagen in de bodem kan worden gevormd. Het gas lost op in het water en komt vaker voor al water opgepompt wordt van minder dan veertig meter diep. Dat de lucht van rotte eieren niet altijd wordt geroken bij zo'n waterput heeft verschillende oorzaken, zoals luchttemperatuur, hoeveelheid opgelost gas in het water, windsterkte en wateroppervlak. Waterstofsulfidegas kan de oorzaak zijn van hoofdpijn en/of misselijkheid. Als er veel van dit gas vrijkomt kunnen andere klachten ontstaan, zoals pijnlijke ogen en irritatie aan slijmvliezen, oogleden en luchtwegen. De GGD adviseert om geen grondwater te gebruiken als het opgepompte water naar ‘rotte eieren' ruikt en te stoppen met het oppompen van dat grondwater.

GroenLinks wil onderzoek naar Chroom-6

Door: WILL BEUMER


BRUMMEN – Zit het kankerverwekkende Chroom-6 in het grondwater nabij de vuilstort aan de Doonweg? En is dat afkomstig uit de staalslakken die zijn gebruikt om de stort af te dekken? Die vragen wil de Brummense gemeenteraadsfractie van GroenLinks beantwoord hebben.

In juli trof de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Chroom-6 aan in het grondwater bij Tata Steel in IJmuiden. Het gevonden Chroom-6 vormt daar geen gevaar voor de volksgezondheid, want het zit op vijf meter diep. Toch moet het bedrijf nader onderzoek doen. Na deze bekendmaking adviseerde de GGD de gemeente West-Betuwe om ook onderzoek te gaan doen naar de mogelijke aanwezigheid van Chroom-6 bij de golfbaan in Spijk. Op dat terrein zijn in verband met een uitbreiding van de bestaande golfbaan, staalslakken aangebracht van Tata Steel in IJmuiden. Diezelfde staalslakken zijn ook als afdekking gebruik voor de stort aan de Doonweg. De omgevingsdienst verricht periodiek onderzoek van het grondwater. Daaruit blijkt dat sinds de vuilstort met staalslakken van Tata Steel is afgedekt het gehalte chroom in het grondwater is gestegen. Voor 2019 kwam het metal amper voor in de watermonsters. Chroom kan in verschillende samenstellingen voorkomen. Chroom-3 is onschadelijk en een element in ons voedsel. Chroom-6 zit in sommige soorten verf of coating. In vaste vorm is het geen gevaar, maar kleine deeltjes zijn dat wel. Die deeltjes komen onder meer vrij bij schuren en lassen. Met die wetenschap vraag de fractie van Groen Links nu of het college of het bereid is het bevoegd gezag aan te sporen om onderzoek te laten doen naar de Chroom samenstelling in het grondwater van Stort Doonweg. Ook wil de fractie weten de omwonenden en andere belanghebbenden worden geïnformeerd over de uitslagen van de voorgenoemde onderzoeken en op welke wijze wordt de grondwatersamenstelling rondom Stort Doonweg de komende jaren gemonitord?