Pijlbuis in de buurt van voormalige vuilstort aan de Doonweg die is afgedekt met staalslakken.
Pijlbuis in de buurt van voormalige vuilstort aan de Doonweg die is afgedekt met staalslakken.

OM onderzoekt vuilstort Doonweg

BRUMMEN/ EERBEEK – Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de vervuiling die is ontstaan rondom de voormalige vuilstort van de papierindustrie aan de Doonweg. Het Functioneel Parket is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit.

Diverse aangiften van omwonenden, ingediend bij het Waterschap Veluwe IJssel en bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, brachten het dossier op het bureau van het OM. Op dit moment willen het OM, Waterschap en de Inspectie leefomgeving geen informatie verstrekken over de voortgang van het onderzoek.


15.000 zonnepanelen

Tot 2019 was de berg aan de Doonweg alleen een voormalige vuilstort. Sinds hij is afgedekt met tonnen staalslakken van Tata Steel teneinde 15.000 zonnepanelen solide te plaatsen, staat de berg centraal in een complex dossier. De gebruikte staalslakken gedragen zich niet zoals verwacht. In regenwater lossen calciumhydroxide en zware metalen op. Uitgangspunt was dat de staalslakken uitharden zodat een ondoordringbare laag ontstaat. 


Manier van gebruik staalslakken

Centraal in dat dossier staat verder de vraag of de manier waarop de staalslakken zijn gebruikt wel volgens door de leverancier van de slakken opgestelde regels is uitgevoerd. Omwonenden zetten ook vraagtekens bij het functioneren van de toezichthoudende diensten, die in afwijking van die regels een maatwerkoplossing hebben goedgevonden.


               Lees verder op pagina 7