Afbeelding

Met de knollen de pot in?

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Halverwege de maand juli berichtte kunstenares Corrie van de Vendel dat de coronasteun voor de cultuursector in Brummen in de pot algemene middelen was verdwenen. Geld bedoeld voor een zwaar getroffen sector kwam dan ook onder bewind van het college. Een ontkenning van het belang van de cultuur in Brummen?

“Vanochtend had ik een bespreking met de wethouder en de cultuurambtenaar van Brummen over de bestemming van de noodsteun voor de culturele sector. Zoals al gewaarschuwd werd: dat geld is in de algemene middelen gestopt” aldus Van de Vendel in haar Facebook bericht. Wel werd zij gevraagd mee te denken over een cultuurnota. Van de Vendel verzucht “Hoe krijg je uitgelegd dat geld dat inkomensvormend bedoeld is, zelfs niet niet ten goede zou moeten kúnnen komen aan algemene middelen”.

Brummen erkent dat het geld naar de algemene middelen is verplaatst. “Vanuit het Rijk is extra geld (€ 88.000) beschikbaar gesteld voor de instandhouding van de lokale cultuursector en buurt- en dorpshuizen” stelt woordvoerder Gert-Jan van Dijk. “Wij willen dit in samenhang met de cultuurvisie oppakken, waarbij verbindingen worden gelegd met de beleidsterreinen Recreatie & Toerisme, Sociaal Domein, onderwijs en cultureel erfgoed (kerken)”.

Corona Taskforce “Kunsten 92”

Belangenorganisatie voor Kunst en Cultuur ‘Kunsten 92’ heeft zich al in april 2022 bezorgd uitgesproken over de verdeling van de coronasteun. “Een groot aantal gemeenten heeft deze steun inmiddels aangewend om hun culturele organisaties te steunen. We roepen echter gemeenten die dat nog niet hebben gedaan met klem op om de coronasteun die zij hebben ontvangen voor cultuur daadwerkelijk te laten doorstromen naar de culturele sector”. Anders dan Brummen meldt, spreekt Kunsten 92 over twee tranches aan subsidie die Brummen heeft ontvangen. Het totaal van € 116.332 ligt hoger dan Brummen zegt te hebben ontvangen.

Houtje bijten

De Gemeenteraad wilde de subsidie in een bestemmingsreserve Corona parkeren. “Het college heeft dat niet gehonoreerd. De Raad heeft in juni de jaarstukken 2021 vastgesteld en is hierop niet terug gekomen. Een ingediende motie door de PvdA hierover werd door de Gemeenteraad wel sympathiek gevonden maar niet aangenomen. De Raad toonde zich wel bereid dat als er een goed onderbouwd plan ligt er een beroep gedaan zou kunnen worden op deze gelden die terecht zijn gekomen in de algemene middelen” aldus Van Dijk. Tot dan moet de kunstsector nog even zuchten onder Corona en op een houtje bijten.