Wethouder Timmer juicht een ‘mini-Alex’ toe

Algemeen

BRUMMEN - Als het aan wethouder Ingrid Timmer ligt, komt er in de gemeente Brummen een “mini Alex”. De wethouder met jeugd in de portefeuille doelde daarbij op de benoeming van een jeugd-burgemeester die naast de grote burgemeester Alex van Hedel de belangen van de jeugd in de gemeente kan behartigen.

De opmerking door de wethouder werd gemaakt tijdens de bespreking van een brief van het Kinderrechtencollectief: Defence for Children. In die brief worden de in het voorjaar aangetreden nieuwe raadsleden gevraagd een initiatief te nemen om het recht op participatie (artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag) en daarmee de positie van jongeren in de gemeente te versterken. “Maak het beleid voor jongeren in samenwerking met jongeren zelf”, schrijft de organisatie en doet de nieuwe gemeenteraad diverse voorstellen hoe jongerenparticipatie succesvol kan worden.

Wethouder Timmer ondersteunde de aangedragen ideeën van harte. “Als u met een voorstel komt voor een jongerenraad, dan zullen wij dat zeker omarmen. Wat mij betreft komt er een mini -Alex.”

Verder kwam in het forum de vraag op tafel of de ontsluiting van de wijk Elzenbos nog wel toereikend is. Deze wijk wordt ontsloten door Het Stroomdal en Meengatstraat. Een bewoner van Het Stroomdal vindt dat de plannen zoals gemaakt bij het opzetten van de wijk niet meer passen. Meer verkeersbewegingen, een andere invulling van de wijk met meer woningen zou aanleiding moeten zijn voor een extra ontsluitingsweg voor de wijk. Wethouder Inberg deelde die mening niet en zal cijfers en een kaartje aan de raad sturen die dat standpunt onderbouwen.

Aan het eind van de vergadering ging de raad unaniem akkoord met een motie die was ingediend door CDA, PvdA, Lokaal Belang, d66 en Groen Links. In die motie wordt het college gevraagd zo snel mogelijk maar uiterlijk eind september een inventarisatie te presenteren van huishoudens die momenteel in de financiële problemen zitten of dreigen te komen. Ook wil de raad weten hoe huishoudens kunnen worden ondersteund. Aanleiding voor dit initiatief is het feit dat het voorgestelde maatregelenpakket van Kabinet Rutte VI pas volgend jaar ingaat. Volgens de indieners is de periode tot 1 januari 2023 nog lang en zitten of komen veel mensen in financiële problemen. “De gemeente Brummen heeft de zorgplicht voor haar inwoners om hen hierbij waar mogelijk te ondersteunen,” aldus de indieners.

De motie is ook door het college omarmd. Wethouder Annika van Klinken zegde de raad toe om op zeer korte termijn met een inventarisatie te komen en ze zal onderzoeken of er een meldpunt kan worden ingericht.