Afbeelding
Foto:

Vervolg van voorpagina

Alle Gelderse gemeenten een hitteplan in 2023

Sinds 2007 is er een Nationaal Hitteplan dat waarschuwt voor periodes van langdurige hitte. Belangrijk is dat dit vertaald wordt in lokale hitteplannen. Gemeenten maken dan afspraken met woningcorporaties en thuiszorgorganisaties om maatregelen te treffen om hittestress te voorkomen.


Aandacht voor hittestress

Gedeputeerde Peter Kerris: “Meer dan de helft van de gemeenten in Gelderland heeft al een hitteplan klaarliggen. Maar dat is nog niet genoeg. In 2023 moeten alle gemeenten in Gelderland een hitteplan hebben.” Hij vraagt speciale aandacht voor hittestress in achterstandswijken. Kerris: “Daar is weinig groen, veel woningen zijn slecht geïsoleerd en er wonen veel risicogroepen. De armste wijken zijn de warmste wijken. Daar moeten we extra aandacht aan geven.”


Klimaatadaptatie

Met het programma Klimaatadaptatie stimuleert provincie Gelderland initiatieven om hittestress tegen te gaan. Voorbeelden zijn de Challenge Groene Icoonprojecten en de hittebelevingsonderzoeken in sociale huurwoningen. Tijdens de Dag van Gelderland op 16 september 2022 wordt samen met de GGD’s een workshop voor gemeenten over het maken van hitteplannen gehouden.


Beroemde troubadour

BRUMMEN - Gery Groot Zwaaftink, troubadour, verhalenverteller en muzikant komt op zondag 26 juni bij de Vrijzinnigen IJsselstreek om enkele verhalen te vertellen.

De beroemde troubadour vertelt prachtige, soms bekende verhalen. Hij is een fysieke speler/ verteller. De ene keer is hij de hoofdpersoon en later de verteller die beschrijft wat er gebeurt. Verder heeft Gery in zijn muzikale rugzak zelfgemaakte liedjes, waarvan hij er een aantal ten gehore zal brengen. Aanvang 10:00 uur D.A. van Vuurenstraat 10. Gasten €10 incl koffie of thee.