Folding Boxboard: deel van de kartonmachine.
Folding Boxboard: deel van de kartonmachine.

TWEE FABRIEKEN ELK UNIEK - lees verder

Er is een groot verschil in gasverbruik tussen Folding Boxboard en Neenah Coldenhove. Het produceren van het dikkere vouwkarton bij Folding Boxboard vraagt in ieder geval vele malen meer energie dan het produceren van papier en printen van textiel bij Neenah Coldenhove.

Het huidige gasverbruik van Folding Boxboard is ca 40 mln m3 per jaar. Neenah Coldenhove verbruikt nu 6 mln m3 per jaar. Het terugbrengen van waterige pulp naar droog papier of karton vraagt veel energie. Belangrijkste energievreters voor beide fabrieken zijn de met stoom verhitte droogcilinders, die het laatste deel water uit het papier of karton halen. De pulp bevat 99% water, het papier of karton nog maar 8%.

De Eerbeekse vouwkartonfabriek is bekend onder de naam Mayr Melnhof, maar heet sinds zomer 2021 Folding Boxboard Eerbeek. Het vormt samen met een Duitse vouwkarton fabriek de FOLBB groep. De Eerbeekse fabriek is al ruim 360 jaar midden in Eerbeek gevestigd. De laatste 60 jaar is het dorp Eerbeek als het ware om de fabriek heen gebouwd. Dat is een bijzondere situatie, een bijzonder huwelijk tussen wonen en werken. Bij Folding Foxboard zijn ze zich er goed van doordrongen dat goede afstemming belangrijk is. In Eerbeek wordt jaarlijks 140.000 ton vouwkarton geproduceerd. Dit is bestemd voor bijvoorbeeld de foodsector en de farmaceutische industrie. Het Eerbeekse vouwkarton is een duurzaam alternatief voor de vele plastic verpakkingen.

Neenah Coldenhove: deel van de machine  Foto: Marco Hofsté