Afbeelding

Tweederde deel Brummenaren beweegt voldoende

Algemeen

BRUMMEN - Zo’n 65 procent van de inwoners van de gemeente Brummen voldoet aan de zogeheten bewegingsrichtlijn. Althans dat stellen ze zelf in een gemeentelijk onderzoek naar onder meer bewegen.

Volgens de beweegrichtlijn zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Daardoor wordt het risico op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en botbreuken (bij ouderen) verminderd. Meer bewegen en minder stilzitten is het adagium.

Tweederde deel haalt dat dus. Bijna negentig procent zegt het inderdaad te doen om in beweging te zijn en de gezondheid te bevorderen. Ook lekker buiten zijn is een reden (46 procent) of de opbouw van conditie, kracht en/of lenigheid (39 procent). Van de 35 procent die de richtlijn niet haalt zegt 34 procent dat dat komt door een lichamelijke beperking, gebrek aan motivatie (29 procent) of het simpelweg niet leuk te vinden (26 procent).

Hoe wordt er dan bewogen? De top 3 van meest gewaarde activiteiten: wandelen (45 procent), fitness cardio of kracht (20 procent) en fietsen in de diverse varianten (20 procent).

Brummen biedt voor dat alles ook ruim voldoende mogelijkheden, zo oordelen de deelnemers aan het onderzoek. Er is, zo vinden ze ruim voldoende bos (zegt 87 procent), ruim voldoende fietspaden (83 procent) en ruim voldoende wandelpaden (81 procent). En die voorzieningen voldoen dan ook nog eens ruim aan de norm. Bos wordt door 85 procent (heel) goed genoemd, 77 procent van de ondervraagden geeft die waardering ook aan de wandelpaden; 73 procent aan de fietspaden.

Dan het woon/werkverkeer. Het merendeel van de Brummenaren gaat meestal met de auto naar het werk (69 procent). Daarnaast 30 procent ook wel met de fiets of te voet (8 procent). De respondenten die weleens naar het werk lopen of fietsen doen dat voornamelijk omdat het goed voor de gezondheid is. De belangrijkste reden om juist niet met de fiets of lopend naar het werk te gaan is dat de reisafstand te ver is.
Het grootste deel van de deelnemers aan het onderzoek (81 procent) voldoet aan de richtlijn van maximaal 1 glas alcohol per dag. Vier procent geeft aan het alcoholgebruik te willen verminderen en bijna niemand vindt het eigen alcoholgebruik zorgelijk. Wel vindt 14 procent dat het alcoholgebruik van iemand uit zijn of haar omgeving zorgelijk is.