De nieuwe kringloopwinkel komt in het pand van bouwmarkt Hubo in Brummen.
De nieuwe kringloopwinkel komt in het pand van bouwmarkt Hubo in Brummen.

Hubo Brummen wordt kringloopwinkel

Algemeen

BRUMMEN - In de Hubo Brummen komt een kringloopwinkel onder de naam ‘Guus Achterhoek’. Eigenaar Celal Oruc verwacht in de week van 9 mei de deuren te kunnen openen. Het bedrijf was tot dusver gevestigd in Ulft.

Oruc: “We zijn al jaren met kringloop bezig. Eerst drie jaar in Doetinchem, daarna vier jaar in Ulft. Alleen liep daar begin dit jaar het huurcontract af. Er komen woningen op die plaats. We zijn er niet in geslaagd in Ulft een alternatief te vinden dat voldoende ruimte bood. We hebben spijtig genoeg daarom veel noodgedwongen naar de stort moeten brengen.”  

De ondernemer had kort daarvoor uit pure wanhoop nog geprotesteerd bij het gemeentehuis in Gendringen dat net als Ulft onder de gemeente Oude IJsselstreek valt.

Stellingen vullen

In Brummen slaagde Oruc er wel in een geschikt pand te vinden. In eerste instantie zou zijn kringloopwinkel 2 mei al opengaan. Maar het leegruimen van de Hubo en het overbrengen van de spullen die Oruc nog op voorraad heeft, kost meer tijd dan verwacht. “Donderdag komen nog twee containers en gaan we stellingen vullen. Ja, het is een groot pand, dus we hebben ook wel wat spul nodig.” 

Tweede kans

Oruc krijgt veel tweedehands goederen door het leegruimen van woningen na het overlijden van de bewoners. “Het komt regelmatig voor dat nabestaanden voor een deel van de inboedel geen bestemming hebben, maar het ook zonde vinden om het dan maar naar het stort te brengen. Ze kunnen ons benaderen en wij halen de goederen dan op en bieden ze via onze winkel een tweede kans. In Brummen richten we ons op woningen binnen een straal van 30 kilometer. Mensen kunnen ook zelf spullen bij ons aanbieden, gewoon bij de winkel.”    

Sociale rol

Oruc ziet ook een sociale rol weggelegd voor zijn nieuwe vestiging in Brummen. “We hebben in onze vorige vestigingen ook plekken aangeboden voor mensen die bijvoorbeeld een taakstraf uit te voeren hadden. En in het kader van de re-integratie van werklozen hebben we ook een tijd een klussendienst gedaan. Dan moet je denken aan het uitvoeren van betrekkelijk kleine en eenvoudige klusjes als een schilderij ophangen, wat verfwerk of iets aansluiten. Ik wil gaan kijken of we dat in Brummen ook kunnen opzetten. Ik heb binnenkort een gesprek bij de gemeente om te kijken wat we in dat opzicht samen kunnen doen. En trouwens, als er mensen zijn die op vrijwillige basis een handje willen helpen: altijd welkom.” 

Overleden vriend

De reden dat Celal Oruc, met een Turkse achtergrond, voor zijn pand de oer-Hollandse naam Guus Achterhoek heeft gekozen, is volgens hem een lang verhaal. “Maar het heeft te maken met een overleden vriend, die zo heette. Naar hem is de zaak vernoemd.”
Kringloopwinkel Guus Achterhoek opent binnenkort aan de Zutphensestraat 164 in Brummen.