De Hallse vlag wordt gehesen bij de officiële opening van de nieuwbouwwijk. Foto: Peter Leunissen
De Hallse vlag wordt gehesen bij de officiële opening van de nieuwbouwwijk. Foto: Peter Leunissen

Nieuwe wijk Wheemekamp officieel geopend

Algemeen

HALL - De Hallse nieuwbouwwijk de Wheemekamp is zaterdag onder zeer grote publieke belangstelling en met het hijsen van de Hallse vlag officieel geopend door burgemeester Alex van Hedel. Ook werden twee bijzondere banken onthuld; creaties van de bekende Hallse kunstenaar Ralph Lambertz.

Het nieuwe wijkje bestaat uit 24 woningen, die op initiatief van een groep dorpsbewoners zijn ontwikkeld en gebouwd. De huizen, vooral bedoeld voor jonge stellen, zijn daardoor gemiddeld 50.000 euro goedkoper dan vergelijkbare woningen in bijvoorbeeld Eerbeek. Van Hedel prees het burgerinitiatief dat er zijns inziens aan bijdraagt de kleine kern leefbaar te houden. 

Vijf jaar geleden dreigde basisschool De Vossestaart te moeten sluiten bij gebrek aan leerlingen. Dat gevaar werd door meer aanmeldingen vooralsnog afgewend, maar de dorpsbewoners hopen door huisvesting te scheppen voor jonge stellen en gezinnen de school ook in de toekomst te kunnen behouden. Meer jonge mensen zijn ook van belang voor andere verenigingen als voetbalclub SHE en de muziekvereniging.
Voorzitter van Hall Leeft, Lisette Bosch, kon bij de gelegenheid een teddybeer gehuld in een rompertje met de opdruk van de Hallse vlag overhandigen aan Maryse de Winter en Rick Hendriks. De twee wonen sinds kort in de Wheemekamp en verwachten binnen enkele weken hun eerste baby en daarmee ook het eerste kindje dat in de wijk wordt geboren. Maar Hall vertrouwt er blijkbaar op dat het daar niet bij blijft: er zijn veertig rompertjes besteld.

Toch zijn er ook zorgen. Inmiddels daalt het aantal leerlingen van De Vossestaart weer en daarmee lijkt het risico van sluiting nog niet afgewend. André van Welie voorzitter van Hall Bouwt deed een klemmend beroep op Van Hedel en wethouders Pouwel Inberg en Ine van Burgsteden er alles aan te doen om de school voor het dorp te behouden. “De school is een belangrijke voorziening voor Hall. Om die in stand te houden, zijn we dit hele project gestart. Heel veel mensen hebben hier ongelofelijk veel energie in gestoken. Ook op die momenten dat we dachten dat het kansloos was, zijn we doorgegaan. Met dit als resultaat. Het aantal leerlingen zit nu misschien weer even in een dip. Maar het zou buitengewoon zuur zijn als alleen op de korte termijn gedacht wordt. Dat de school nu gesloten zou worden, terwijl er over drie of vier jaar weer een aanwas van leerlingen is.”