Afbeelding

Geslaagde inwonersbijeenkomst Zorgcoöperatie Brummen Gezond

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Er zijn in Nederland zo’n 1.500 inwonerscoöperaties met in totaal ruim 16.000 leden die zelf het heft in handen nemen. Zou dit ook in Brummen kunnen, een inwonerscoöperatie op het gebied van zorg en welzijn? Daarover ging het tijdens een inwoneravond op donderdag 21 april waarbij zo’n 40 geïnteresseerden aanwezig waren. Georganiseerd door de Zorgcoöperatie Brummen Gezond (ZCBG). Het werd een interactieve avond met vragen en discussies die op 1 juni een vervolg krijgt.

Inspirerende en succesvolle voorbeelden

Anne Hilderink vertelde over de coöperatie Klooster & Buren in noord-Groningen, waar inwoners op een voormalig kloosterterrein een plek hebben gerealiseerd waar wonen, zorg en dagbesteding samenkomen. Ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, statushouders, jongeren, voor iedereen is er plek: “De coöperatie heeft 300 ‘directeuren’ zoals wij ze noemen, alle leden hebben een stem. Voor ons is vooral belangrijk geweest dat we alle aanwezigen talenten in het dorp naar boven hebben gebracht. Er bleken bijvoorbeeld heel veel mensen te wonen die werken in de zorg. De zorgteams die we nodig hadden waren op één avond ingevuld.”

Anja Boonzaaijer vertelde over haar werk als coördinator inwonersvragen in Klarenbeek. Als centraal aanspreekpunt zorgt zij dat vragen op de juiste plek terecht komen: “Ik ben eigenlijk vooral partijen met elkaar aan het verbinden, of het nu gaat om zorgvragen of de behoefte aan een vrijwilliger, ik zorg dat ze binnen onze mogelijkheden geholpen worden.” Ze doet dit voor inwoners van Klarenbeek en Voorst. “Het zijn soms hele kleine dingen die spelen, en soms is een luisterend oor al genoeg.”

De Brummense huisarts Marcel Kerkhoven vertelde over zijn onderzoek waarbij hij met inwoners van Brummen in gesprek is gegaan over dit onderwerp. Daarbij kwamen de nodige aanknopingspunten naar voren voor de ZCBG: “Er zijn heel veel initiatieven in Brummen op welzijn en gezondheid, maar niet iedereen kent ze of maakt er gebruik van. Hoe kunnen we dit verbinden? En als er nieuwe vragen zijn, dan gaat de ZCBG die ondersteunen waar het kan.” Hij zei dat het uiteindelijk mooi zou zijn als er ook leden van de coöperatie namens inwoners aan tafel meepraten bij de gemeente en zorgpartijen in Brummen. 

De reacties na afloop waren positief en enthousiast. Op 1 juni is een vervolgbijeenkomst gepland. Dan zal het onder andere gaan over wat specifieke behoeften zijn in de gemeente Brummen. Hoe kunnen inwoners van Brummen samen gezond oud worden? Hoe kunnen ze elkaar helpen en minder afhankelijk worden van zorg? Verschillende aanwezigen op de eerste bijeenkomst gaven aan met het bestuur mee te willen denken over het vervolg.