Afbeelding

Robert de Haan racet volledig seizoen in Spaanse F4-competitie

Algemeen

EERBEEK - In een joint venture tussen het Nederlandse Van Amersfoort Racing (VAR)  en het Spaanse Monlau Motorsport, twee absolute zwaargewichten in de race-industrie, is Robert de Haan uit Eerbeek de eerste aangekondigde coureur die een volledig seizoen van de Spaanse F4-competitie aanvalt met hen.

De Haan (15) is geen onbekende in het Nederlandse deel van de nieuw gevormde alliantie. Hij streed al voor de VAR tijdens geselecteerde rondes in zowel het Italiaanse als het Duitse F4-kampioenschap van 2021. Robert boekte een solide prestatie toen hij begin november vorig jaar zijn eerste rookie-overwinning behaalde tijdens de voorlaatste Duitse F4-kampioenschapsronde op de Nürburgring.

De Nederlander laat een zeer succesvolle carrière in  karting achter. Hij claimde podiumplaatsen in Europa’s meest competitieve kartseries, waarna hij al op 14-jarige jarige leeftijd de stap naar raceauto’s maakte. In de voetsporen van F1-coureur Lando Norris, verkreeg Robert vorig jaar de Ginetta Junior Scholarship, waardoor hij in datzelfde kampioenschap kon strijden. In zijn debuutseizoen behaalde hij de rookietitel en werd hij 4e met meerdere raceoverwinningen.

In datzelfde jaar toonde De Haan zich de sterkste van 70 deelnemers aan de ‘21 Feed Racing Challenge’, een prestigieus talentontwikkelingsprogramma geïnitieerd door voormalig F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve en voormalig F1-testpiloot Patrick Lemarie. Met deze winst verzekerde hij zich van ondersteuning voor het komende seizoen in de F4.