Provincie: Verkeer moet veiliger!

ARNHEM - De provincie Gelderland wil gaan bewerkstelligen dat er minder verkeersongevallen plaatshebben en het aantal verkeersslachtoffers daalt. Daarbij wordt vooral naar gekeken naar de fietsveiligheid. De maatregelen die daartoe moeten leiden staan verwoord in de uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid 2022-2023, die recent is gepresenteerd.

De provincie gaat om de doelen te halen samenwerken met gemeenten, politie en openbaar ministerie en stelt ook extra budget beschikbaar. Twee sporen worden bewandeld. Provinciale en gemeentelijke wegen worden beter - lees veiliger - ingericht. Maar dat is niet voldoende. Ook gedrag is heel bepalend en ook daar wordt extra op ingezet. Denk aan te hard rijden en appen op de fiets of achter het stuur. Ook zijn rijden onder invloed en risico’s onvoldoende inschatten veelvoorkomende oorzaken.


Verkeersdoden 

Gelderland scoort niet goed als het gaat om verkeersveiligheid. In 2021 vielen de meeste verkeersslachtoffers in deze provincie en in Zuid-Holland, elk met 94 verkeersdoden. In deze provincies is het aantal verkeersdoden in 2021 ook gestegen. Landelijk vielen vorig jaar 582 verkeersdoden bij verkeersongevallen, 28 (4,6 procent) minder dan in 2020. De afname is vooral te zien bij mannen. In 2021 kwamen 427 mannen om in het verkeer, 26 minder dan in 2020. In 2021 waren er onder vrouwen 155 verkeersdoden tegen 157 in 2020. Oudere dodelijke verkeersslachtoffers (60-plus) hebben relatief vaak een fietsongeval, terwijl slachtoffers jonger dan 60 jaar voornamelijk omkomen bij een auto-ongeluk.

             
         Lees verder op pagina 7