Muziekvereniging Eendracht was een van de beoogde deelnemers aan Rondje Cultuur, maar de organisatie heeft moeten besluiten dit culturele festijn  af te gelasten. Foto: PR
Muziekvereniging Eendracht was een van de beoogde deelnemers aan Rondje Cultuur, maar de organisatie heeft moeten besluiten dit culturele festijn af te gelasten. Foto: PR

Toch geen Rondje Cultuur in 2022

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Met pijn in het hart maakt de Culturele Stichting Gemeente Brummen bekend dat het voor 11 september geplande Rondje Cultuur helaas geen doorgang zal vinden. De huidige situatie in de cultuur- en evenementensector en de daaruit voortvloeiende problematiek heeft het bestuur naar eigen zeggen genoodzaakt dit besluit te nemen.

Met veel enthousiasme is de Culturele Stichting eind 2021 van start gegaan met de voorbereidingen. Zij heeft daarbij nauw samengewerkt met het Eerbeekse bureau Mood Concepts. Tijdens de intensieve voorbereiding liepen beide partijen gaandeweg tegen diverse problemen aan.  Ondanks een aantal enthousiaste aanmeldingen was het aanbod te weinig en niet divers genoeg. Ook bleek dat optreden zonder vergoeding voor een aantal aanmelders reden was om af te zien van deelname. 

Evenementenvijver

Daarnaast wil heel Nederland, nu alle coronamaatregelen opgeheven zijn, volgens de Culturele Stichting tegelijkertijd uit de beperkte evenementenvijver vissen. Denk aan materieel, leveranciers, personeel en vrijwilligers. Zaken die cruciaal zijn bij het organiseren van een succesvol evenement. Bovendien heeft de huidige dramatische en onzekere tijd op het werven van sponsorgelden een negatieve invloed. Zonder deze voorwaarden kunnen en willen de Culturele Stichting en Mood Concepts niet instaan voor een kwalitatief hoogwaardig en veilig evenement. 

Wikken en wegen

“Het was geen gemakkelijke beslissing. Na lang wikken en wegen zijn wij genoodzaakt om het, in de kern prachtige evenement, Rondje Cultuur 2022 voortijdig af te gelasten. We danken iedereen voor zijn/haar geloof, vertrouwen in en inzet. voor Rondje Cultuur 2022. Ondanks deze tegenvaller blijft de Culturele Stichting zich maximaal inzetten om het culturele leven in de gemeente Brummen te stimuleren”, zegt voorzitter Marie-Thérèse Snelders.

Het was de bedoeling dat cultuurbeoefenaars op buitenpodia, waaronder de Muziekkoepel op het Marktplein, bij Concordia en Kasteel Engelenburg in Brummen en bij restaurant Stuyv Inn en De Korenmolen in Eerbeek, op 11 september zouden laten zien en horen wat zij in hun mars hebben. Belangstellend publiek zou een speciale route aangeboden krijgen om te voet, op de fiets, scootmobiel of met de auto de verschillende podia te bezoeken om zo de cultuuruitingen van hun voorkeur te beleven. 

Iets bijzonders

Aanleiding voor het festijn was, zo zei voorzitter Snelders afgelopen maart in Brummens Nieuws, “dat wij door corona heel lang lijdzaam hebben moeten toezien dat er op cultureel vlak niets mogelijk was. Als we hiervan verlost zijn, zo was onze gedachte, dan moeten we wel met iets bijzonders komen. Het moet een fijne dag worden voor en door inwoners van de gemeente Brummen.” Helaas gaat het festijn dit jaar niet door.