Hay Verstappen op zwerfvuiljacht. Foto: Hay Verstappen
Hay Verstappen op zwerfvuiljacht. Foto: Hay Verstappen

BZZV zet in op zwerfvuil-vrije bermen

Algemeen

BRUMMEN - Eerst de bermen in het buitengebied van alle troep ontdoen voordat ze in opdracht van de gemeente Brummen worden gemaaid. Dit is een van de concrete ideeën die de werkgroep Brummen Zonder Zwerf Vuil (BZZV) met de gemeente heeft besproken.

“We hebben al een schema gekregen op welke dagen het maaibedrijf aan de slag gaat en proberen met de gemeente af te spreken dat het bedrijf eerst zelf gaat kijken of er bijvoorbeeld blikjes en flesjes in de bermen liggen. Ik heb liever dat de gemeente dit met het bedrijf afstemt en dat wij als vrijwilligers vervolgens de bermen nalopen om de rest van het zwerfvuil op te ruimen”, zegt Hay Verstappen namens BZZV. De werkgroep valt onder de Dorpsraad Brummen waarvan Verstappen bestuurslid is.

Bij het maaien van bermen wordt het zwerfvuil tot op heden versplinterd en blijven de restanten achter met alle risico’s van dien. Verstappen heeft gehoord dat een aantal jaar geleden een koe is overleden na het eten van vervuild bermgras. “Maar bijvoorbeeld ook honden en katten kunnen die restanten voor voedsel aanzien. Gevaar is ook dat de restanten in het oppervlaktewater en in het riool belanden.” 

Belangenorganisaties

De Brummenaar geeft aan dat BZZV - die onder de Dorpsraad Brummen valt - ook de Dorpsraad Eerbeek-Hall, Wijkraad Oeken-Voorstonden-Broek en Leuvenheims Belang bij het ‘bermverhaal’ hoopt te betrekken. Happen deze belangenorganisaties toe, dan kan een groot deel van de bermen in het buitengebied van de gemeente zwerfvuil-vrij worden gemaakt en gehouden. “We hopen hier binnen enkele maanden mee aan de slag te gaan. Het is nu een kwestie van organiseren”, zegt Verstappen. 

Vorig jaar is BZZV begonnen met het op rioolputten spuiten van de tekst ‘dit is geen afvalputje’. Verstappen schat dat dit inmiddels bij zo’n vijftig putten is gebeurd en binnenkort gaat de ruim twintig vrijwilligers tellende werkgroep hiermee verder. “Mensen gooien regelmatig blikjes, flesjes, plastic, papier maar ook gevulde hondenpoepzakjes in het riool. Dit is zeer schadelijk.” 

Verstappen heeft het idee dat de afgelopen jaren het zwerfafvalprobleem in de gemeente al een flink stuk is verminderd. “Het zou mooi zijn als we dit met cijfers zouden kunnen onderbouwen. Dat zou een flinke stimulans voor de vrijwilligers betekenen. Voor hen is motivatie een belangrijke drijfveer.”

i

Door: RUDI HOFMAN