Het ABK-huis in Hall. Foto: Peter Leunissen.
Het ABK-huis in Hall. Foto: Peter Leunissen.

Opvang vluchtelingen in het ABK-huis

HALL - Met de opvang van zestig vluchtelingen uit Oekraïne staat het ABK-huis voor een forse en spannende uitdaging, zeggen Jean-Paul Veenhuizen en Marleen van Noort, beiden nauw betrokken bij de bedrijfsvoering van het Nivon-huis.

Veenhuizen: “We zijn een organisatie die volledig draait op vrijwilligers. Mensen die zelf bijvoorbeeld een week vrij nemen van hun werk en dan hier in die periode optreden als gastheer of gastvrouw. Onze gasten verblijven doorgaans relatief kort. Een week of weekeinde. Er verblijven ook veel wandelaars vanwege de wandelpaden hier in de buurt. Die blijven soms maar een nacht. Straks krijgen we grote groep mensen die voor onbepaalde tijd blijven, gevlucht zijn, misschien trauma’s hebben en waarmee de communicatie wellicht moeilijk is. Dat zal veel vergen van onze vrijwilligers. Maar we gaan de klus aan.”


Daardoor veel afzeggingen

Marleen van Noort is aanmeldsecretaris van het ABK-huizen heeft een hele klus gehad aan het afzeggen van boekingen. “Door corona zijn we veel dicht geweest. Dat betekent ook dat mensen die graag bij ons wilden verblijven niet terecht konden. Nu we weer open zijn, wordt er veel gereserveerd. Het is dus een hele teleurstelling als de aankomende gasten horen dat het toch niet kan. 


Er is ook begrip

Maar er is ook begrip. Zo was er een familiegezelschap dat hier over 14 dagen zou komen met 55 personen. De persoon die het had georganiseerd was natuurlijk teleurgesteld, maar zei ook dat hij het accepteerde en zodoende ook graag bijdroeg aan lenigen van de nood van de vluchtelingen.”


Niet geaarzeld

Bestuurslid Ted van den Bergh van Nivon zei dat de organisatie niet geaarzeld heeft toen de gemeente Brummen om hulp vroeg. “Het is natuurlijk jammer dat we gasten moeten teleurstellen, maar we willen ook vluchtelingen helpen. Het past ook binnen ons gedachtengoed waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen.”


Nivon afgezwakt door corona

Van den Bergh zei dat ook dat de financiële positie van Nivon door de langdurige sluiting van de accommodaties door corona is verzwakt. Maar de organisatie krijgt van de gemeente een vergoeding die wel wat lager is dan de opbrengsten uit normale verhuur.


Mogelijk gasten elders

Een aantal van de gasten waarvan de boeking geannuleerd moest worden, kan mogelijk terecht bij een van de andere 12 Nivon huizen in Nederland. De natuurcamping het Hallse Hull bij het ABK-huis blijft overigens gewoon geopend voor reguliere gasten.