Het ABK-huis in Hall. Foto: Peter Leunissen.
Het ABK-huis in Hall. Foto: Peter Leunissen.

Zestig Oekraïners opgevangen in Hall

HALL - De gemeente Brummen gaat maximaal zestig vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in het ABK-huis aan de Hallseweg in Hall. De opvang start vanaf 20 april. De gemeente Brummen en de stichting Nivon Natuurvrienden (eigenaar van het ABK-huis) hebben dat met elkaar afgesproken. De samenwerking geldt voor de duur van een jaar.

Het gaat waarschijnlijk voornamelijk om vrouwen en kinderen. Om de laatsten ook onderwijs te kunnen bieden wordt mogelijk een speciale klas ingesteld bij de openbare basisschool De Vossestraat in Hall. "We zijn blij dat we samen met het Nivon op korte termijn zestig personen kunnen huisvesten. Gelet op de locatie gaat het bij voorkeur om groepen met kinderen,” aldus burgemeester Alex van Hedel dinsdag bij de presentatie van de plannen. Hij prees ook het Nivon voor de bereidwilligheid te willen meewerken. Het vergt nogal wat van de het ABK-huis. Dat was net na twee jaar van corona weer bezig als normaal te opereren en had inmiddels behoorlijk veel reserveringen geboekt. Die mensen, veelal ook groepen die voor bijvoorbeeld een familiefeest de accommodatie boeken, moesten worden afgezegd. Het ABK-huis is een voorziening met 30 relatief eenvoudige kamers met zestig bedden, waar de gasten zelfvoorzienend verblijven en sanitair en kookgelegenheden delen. Zelf koken en schoonhouden van de kamers horen daarbij. De gemeente Brummen heeft binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland een taakstelling om vluchtelingen uit het door oorlogsgeweld getroffen land op te vangen.  


In die hele regio van 22 gemeenten gaat het nu om ongeveer 1.000 vluchtelingen, maar dat aantal zal waarschijnlijk verdubbelen. Hoewel Brummen met de zestig opvangplaatsen nu een evenredig deel van de opvang voor haar rekening neemt, ontslaat het de gemeente niet van het zoeken naar meer plaatsen, zei Van Hedel. Niet alleen is ongewis hoeveel vluchtelingen er nog uit de Oekraïne zullen komen, ook de reguliere Azc's zijn overvol met vluchtelingen uit andere landen. 

Hij zei erbij dat het vinden van accommodatie geen sinecure is. Een dergelijke opvang moet voor geruime tijd beschikbaar zijn, en voldoende en veilige voorzieningen bieden. Behalve de zestig mensen die het ABK-huis worden opgevangen, verblijven inmiddels circa 39 vluchtelingen bij particulieren. Wie wil helpen, door bijvoorbeeld een gezin wegwijs te maken in de omgeving, boodschappen te doen, op doktersbezoek te gaan of te helpen bij vervoer kan mailen naar oekraine@welzijnbrummen.nl.