Siemen van Asperen met zijn vrouw Martie.
Siemen van Asperen met zijn vrouw Martie.

Siemen van Asperen geniet al 48 jaar van vrijwilligerswerk

Algemeen

CORTENOEVER - Met stille trom verliet Siemen van Asperen onlangs de Maatschappelijke Advies Raad Brummen. De 80-jarige inwoner van Cortenoever had zich graag langer vrijwillig ingezet voor dit gemeentelijke adviesorgaan in het sociale domein: “De verordening bepaalt dat je je maar één keer herkiesbaar mag stellen, dus hield het helaas op.”

Deze uitspraak tekent de grote sociale en maatschappelijke betrokkenheid van de in 1941 in het Friese Koudum geboren Van Asperen. Voor zijn enorme staat van dienst als vrijwilliger ontving hij in 2009 een koninklijke onderscheiding. “Dat ik mij sindsdien Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen, vind ik wel belangrijk. Het betekent een stuk waardering.”

In 2007 werd Van Asperen lid en penningmeester van de WMO-raad. In 2013 ging de WMO-raad over in de Maatschappelijke Advies Raad Brummen. Naast penningmeester was Van Asperen vicevoorzitter en een jaar lang voorzitter. “We geven de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over verordeningen met betrekking tot de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de Jeugdwet”, zegt hij.

Afleiding

Al in1974 begon Van Asperen met vrijwilligerswerk: “Het zorgde voor afleiding van mijn betaalde werk en ik wil graag wat terugdoen voor de gemeenschap. Ik heb een financiële achtergrond en daardoor ben ik bijna altijd overal penningmeester geweest.”

Van Asperen was van 1963 tot 1984 controleleider buitendienst en ‘troubleshooter’ op een groot accountantskantoor. Het tweede deel van zijn carrière werkte hij tot zijn pensioen in 2004 als hoofd financiën/controller voor de Gezondheidsdienst voor Dieren. 

Boerderij
Na zijn eerste periode in Brummen (1974 tot 1984) verhuisden Van Asperen en zijn echtgenote Martie Lootsma naar Nieuwleusen, omdat zijn nieuwe werkkring de Gezondheidsdienst voor Dieren in Zwolle gevestigd was. In 1993 verhuisde deze naar Deventer en toen betrok het echtpaar een verbouwde boerderij aan de Dwarsweg in Cortenoever.

Dat hij al bijna een halve eeuw vrijwilligerswerk doet, was volgens Van Asperen nooit mogelijk geweest zonder de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw. “Zeker in de beginjaren was ik veel op pad. Tegenwoordig kan ik dankzij de computer veel werk vanuit huis verrichten. Dat is prettig, ook omdat ik als nierpatiënt op maandag, woensdag en vrijdag thuis aan de dialyse moet.”

Zeer vermoeiend
Van Asperen legt uit dat tijdens elke vier uur durende dialyse zes keer alle bloed uit zijn lichaam wordt gehaald en via een kunstnier wordt teruggepompt. “Het is zeer vermoeiend en vergelijkbaar met vier uur hardlopen. Op dialysedagen ben ik niets waard. Het vrijwilligerswerk beperk ik daarom tot de dinsdag en donderdag. Ik wil hier zo lang mogelijk mee doorgaan, want ik heb geen zin achter de geraniums te gaan zitten.”

Selectie
Het is onmogelijk hier alle vrijwilligerstaken van Van Asperen te benoemen, vandaar een beknopte selectie van organisaties en instanties waarvoor hij zich (heeft) ingezet: Protestantse Gemeente Brummen, drie mannenkoren, Jongerenkoor Vox, CDA Brummen, twee basisscholen, Vérian, Landelijk Orgaan Cliëntenraden, Vereniging Gepensioneerden, Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie, Wijkraad de Oliemolen, Stichting Stadskamer in Doetinchem en Stichting Burgerinitiatieven/AED Brummen. 

Siemen van Asperen en zijn vrouw verzorgen thuis samen hun schapen, kippen en een grote moestuin. Zij prijzen zich gelukkig met hun vier kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen