Vervolg van voorpagina

Eerbeek-Noord ziet weinig in zonnevelden


Immers door die schaduwvelden wordt, zo stellen de bezorgde bewoners, het rendement van de zonnepanelen ernstig verminderd. Daarvoor mag geen natuur of landbouwgrond worden opgeofferd. De betrokken bewoners wijzen erop dat er nogal wat schaduwval is in de beoogde zonnevelden in Eerbeek-Noord.


Verkeersveiligheid

Ook zijn er zorgen over de verkeersveiligheid. De Mensinksweg wordt veel gebruikt als route van het dorp naar het kanaal en omgekeerd. Goede zichtlijnen zijn van het grootste belang voor de veiligheid. Die mogen niet verstoord worden door de installaties of beplanting van het zonneveld. 


Belangrijk leefgebied

Volgens de bewoners wordt de ecologische verbindingszone tussen Loenen en Laag-Soeren aan de noordkant van Eerbeek volledige geblokkeerd door de geplande velden. De huidige begroeiingen, bomen en houtwallen vormen een belangrijk leefgebied voor veel dieren waarbij de aangrenzende weilanden een belangrijk onderdeel zijn. 


Verstoring dreigt

Nu dreigt de ecologisch balans volgens de groep bezorgde bewoners volledig verstoord te worden. De hekken om de velden verhinderen de passage van reeën en andere middelgrote dieren. In de plannen moet, zo stellen zij, met onder meer ruime passages worden voorzien dat de dieren wél hun routes kunnen blijven volgen. Duidelijk is dat initiatiefnemer Solarfields nog heel wat met de bewoners te verhapstukken heeft.