Afbeelding

Brummen kan niet van Gazprom af

Algemeen

BRUMMEN - Brummen kan op dit moment niet van gasleverancier Gazprom af. Zou het contract eenzijdig worden opgezegd, zou dat hoge kosten met zich meebrengen. Dat antwoordt het college aan Rolf Schinkel (D66). Hij stelde als raadslid na de inval van Rusland in Oekraïne vragen over het contract dat Brummen heeft met de aan Rusland gelieerde gasbedrijf.

Het Brummense college beaamt dat er gelet op de situatie zo snel mogelijk een einde aan het contract moet komen, maar dat is juridische niet mogelijk. Brummen neemt sinds 1 januari 2018, samen met zestien andere gemeenten in de regio, gas af van Gazprom. Juristen van de gemeenten hebben de overeenkomst samen met de VNG bekeken en vastgesteld dat het contract alleen door het collectief kan worden beëindigd.

In de antwoorden zegt het college toe dat bij toekomstige aanbestedingen bekeken wordt hoe binnen de aanbestedingswet uitgesloten kan worden dat Gazprom de leverancier wordt. Ook houdt het kernteam regionale inkoop energie de situatie nauwlettend in de gaten. Mochten sancties kansen bieden waardoor opzegging juridisch mogelijk is, of dat er op een andere manier iets verandert in de levering van gas vanuit Rusland, dan komt het college daarover terug bij de gemeenteraad.

Overigens doen de gemeenten in deze regio zaken met Gazprom Energy. Dat is een handelsnaam van Gazprom Marketing & Trading Ltd., een in Engeland gevestigde dochtermaatschappij van Gazprom Germania GmbH, dat weer een volle dochter is van het Russische staatsbedrijf. Vorige week vrijdag kondigde het Russische Gazprom aan te stoppen met de activiteiten in Gazprom Germania. Daarop besloot de Duitse overheid de activiteiten van Gazprom Germania (tijdelijk) over te nemen om “om de leveringszekerheid van gas te behouden”.