De beekruimers vieren dat er na mede dankzij hun inspanningen weer water over het watervalletje stroomt. Foto: IVN Eerbeek e.o.
De beekruimers vieren dat er na mede dankzij hun inspanningen weer water over het watervalletje stroomt. Foto: IVN Eerbeek e.o.

Na kwart eeuw weer water over ‘Kerstens Molentje’

Algemeen

EERBEEK - Na enorm veel inspanning van de beekruimers, zoals de vrijwilligers van het IVN Eerbeek e.o. genoemd worden, was het op 30 maart eindelijk zover: er stroomde weer water van de Gravinnebeek over het oude watervalletje ‘Het Kerstens Molentje’. Een mijlpaal. Het is ongeveer 25 jaar geleden dat het sprengenwater voor het laatst over het watervalletje gestroomd heeft.

Sinds  2016 zijn de beekruimers druk bezig geweest om de Gravinnebeek weer watervoerend te maken. Zij streefden er naar om het water over het watervalletje heen te laten stromen en dan onder het bruggetje door te laten bezinken. Geweldig dat het toch zover gekomen is, wie had dat kunnen vermoeden. De afgelopen jaren met de enorme droge zomers hebben zeker niet mee geholpen.

Vitens had al aangekondigd dat door de overvloedige regenval van de afgelopen tijd de mogelijkheid aanwezig was dat er een betere watertoevoer zou zijn. Ook heeft papierfabriek Coldenhove een tijdje wat minder water dan gebruikelijk opgepompt. Al deze positieve invloeden en het intensief schoonhouden en onderhouden van de Gravinnebeek door de beekruimers, hebben er toe bij gedragen dat er nu uiteindelijk water over de waterval stroomt. De aanhouder wint!