Padden.
Padden.

Droogte en kou voorkomt massaslachting

Algemeen

BRUMMEN/ LEUVENHEIM - Vanaf begin maart komen kikkers, padden en salamanders uit hun winterslaap. Onderweg naar hun voortplantingswateren steken ze wegen over, met een massaslachting tot gevolg. Dit jaar zie je weinig platte padden op de weg. Zijn ze aan het uitsterven of is er een andere reden.

“De droogte en kou aan het begin van dit voorjaar speelt de dieren parten” zegt Jelger Herder van RAVON, de organisatie die zich beijvert voor reptielen, amfibieën en vissen. Vooral droogte lijkt een belangrijke factor. “Vandaag werd bekend dat dit de droogste maart maand ooit was, dit soort extremen kunnen de dieren zich niet op aanpassen” stelt Herder.

Basisschool De Rietgors in Leuvenheim helpt al sinds jaar en dag padden de Leuvenheimsestraat over te steken. Juf Ilse ziet ook minder dieren, hoewel de eerste dag gelijk 34 padden in de emmers klaar waren voor de oversteek. De aantallen padden lopen in Leuvenheim wel jaar na jaar terug. Een trend die ook RAVON bij met name de gewone pad ziet.

Hoewel het oversteken van wegen niet meehelpt aan de levensverwachting van de padden is het vooral de afname van de biodiversiteit, voedselaanbod en leefgebied dat de dieren parten speelt. Kleinschalige landbouw met rommelplekjes heeft plaats gemaakt voor grote groene woestijnen. Willen we meer padden dan zullen we iets minder netjes moeten worden en drukke oversteekplaatsen van kikkers en padden moeten vermijden.