Afbeelding

Zomertijd wel of geen goed idee

Algemeen

OPINIESTUK - Al jarenlang wordt gediscussieerd over het stoppen met het halfjaarlijkse klok verzetten en of er dan gekozen moet worden voor permanente zomertijd of wintertijd. De discussie kan simpel beslecht worden door te kiezen voor vierseizoenentijd.

Het voorstel van de vierseizoenentijd heeft Weeronline in oktober 2019 geïntroduceerd als het ultieme compromis. Nog eenmaal moet de klok een half uur verzet worden, waarna een blijvende tijd wordt aangehouden die precies tussen de zomer- en wintertijd in ligt. Hiermee hoeven we onze biologische klok niet meer te verstoren en profiteren we van de voordelen van een vierseizoenentijd.

Waarom geen zomertijd of wintertijd kiezen?

Een permanente zomertijd zou in de winter lange donkere ochtenden veroorzaken. Daglicht midden in de zomernacht en donkerdere avonden in het zomerhalfjaar zijn bijkomstigheden van een permanente wintertijd. Dit betekent dat we dan in de lente, zomer en herfst minder daglicht en vitamine D tot ons nemen, omdat het al licht is terwijl we nog slapen.

Het beste van twee werelden met vierseizoenentijd

Door de klok tussen de zomer- en wintertijd in te zetten verloopt de avondspits een groter deel van het jaar in het licht. Hierdoor is het minder vaak glad tijdens de spits en ontstaan minder ongelukken. In de ochtend is het in de winter een half uur later licht dan bij wintertijd, maar de ochtendspits verliep toch al in het donker.

Bij vierseizoenentijd profiteren we ook in maart al van langer licht in de avond. Nu geldt in maart nog de wintertijd. Het half uurtje langer licht kan net die extra tijd geven om nog even in het licht te gaan sporten.

In juni en juli, als de dagen heel lang zijn, kan het prettig zijn dat het een half uur eerder donker wordt dan bij de zomertijd. Op hete dagen begint het dan net iets eerder af te koelen.

In de herfstmaanden september en oktober worden de ochtenden snel donkerder en profiteren we bij vierseizoenentijd van het half uur extra ochtendlicht. Hierdoor komen de tijd van zonsopkomst en zonsondergang zo uit dat beide spitsen van daglicht profiteren.

Tot slot sluit vierseizoenentijd beter aan bij ons leefritme. In de uren dat de meeste mensen actief zijn is het prettig om zonlicht te hebben. Dat lukt met vierseizoenentijd gemiddeld over het jaar beter dan met permanente zomertijd en wintertijd. Kortom: het is de hoogste tijd voor vierseizoenentijd!