Afbeelding

Vervolg van voorpagina

Brummen wil af van 'goedkoop' Russisch gascontract

Burgemeester Van 't Erve van Lochem riep het kabinet op om teonderzoeken of de gaslevering in een sanctiepakket kon worden opgenomen. De raadsfracties van D66 in de gemeenten Brummen, Apeldoorn en Rheden roepen hun gemeentebesturen op te onderzoeken hoe hun vastgoed zo snel mogelijk van het Russische gas af kan.


Vrijwel alle gemeenten zijn inmiddels aan het zoeken of er in de overeenkomst een bruikbaar regeltje staat dat tot een voortijdig einde van het gascontract kan dienen. Bij die zoektocht is ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten betrokken. In een verklaring stelt de gemeente Brummen: “Belangrijk is dat dit thema hoog op de bestuurlijke agenda komt te staan, zowel in de regio, landelijk of zelfs in Europa.” En Brummen beperkt de zoektocht niet alleen tot beëindiging van de overeenkomst, maar onderzoekt ook of het mogelijk is om de betalingen aan Gazprom op te schorten.


Gemeenten in de Gelderse Achterhoek hebben niet voor Gazprom gekozen. In Bronckhorst, Oost-Gelre, Oude IJselstreek, Aalten, Doetinchem, Montferland en Winterswijk levert sinds 2018 de Achterhoekse Gemeentelijke Energie Maatschappij (AGEM) in samenwerking met Greenchoice het gas. 


De AGEM is eind 2013 opgericht met als doel de energietransitie in de regio vorm te geven. De samenwerking met Greenchoice was een bewuste keuze en voor AGEM een grote stap op weg naar een energieneutrale Achterhoek in 2030.