Franke Remerie en Hans Nieuwenburg. Foto: Martijn Vellekoop
Franke Remerie en Hans Nieuwenburg. Foto: Martijn Vellekoop

Veldbonen en zeldzame appels

EMPE - Op zondag 27 februari zijn in Empe de overeenkomsten ondertekend tussen coöperatie Land van Ons en twee nieuwe pachters. Biologische boer Hans Nieuwenburg gaat er onder meer veldbonen verbouwen en Jerseykoeien laten grazen. Marin van Sprang en Rob le Rutte gaan zeldzame appels kweken in een hoogstamboomgaard. Op het perceel komt ook veel ruimte voor de natuur. 

Franke Remerie is voorzitter van Land van Ons. Het doel van deze coöperatie is in heel Nederland het landschap gevarieerder en natuurinclusiever te maken. Met hulp van ruim 18.000 particulieren koopt de coöperatie boerenland en verpacht dat vervolgens aan boeren die bewust met de natuur en het landschap willen omgaan. 


Een van de nieuwe pachters in Empe, Hans Nieuwenburg, runt met zijn vrouw in Spankeren een boerderij en boerderijwinkel: "We zijn een familiebedrijf, mijn kinderen en schoonouders helpen mee. Hier in Empe willen we veldbonen voor de koeien verbouwen en op termijn lupine voor het maken van lupinebrood.” Kwartiermaker Henk Verschoor vertelt dat momenteel een team vrijwilligers wordt samengesteld. "Zij helpen bijvoorbeeld bij het aanplanten van bomen en struiken en onderzoeken hoe het ervoor staat met de regenwormen, vogels en bestuivers zoals bijen. Zo kan in de loop van de jaren gekeken worden of de biodiversiteit verbetert. Dat is een kwestie van lange adem”, aldus Verschoor. Het volledige verhaal is te lezen op www.brummensnieuws.nl.