Snelheid op kanaalroute moet omlaag

APELDOORN/ BRUMMEN - De snelheid op de weg langs het kanaal tussen Apeldoorn en Eerbeek moet omlaag. Dat concludeert het onafhankelijk adviesbureau Antea. Maar de snelheid terugbrengen naar 60 km/uur brengt problemen met zich mee. Het wordt dan drukker op de N786. Deze weg loopt van Eerbeek via Loenen naar de aansluiting met de A50.

Vooral in Loenen is men beducht voor dit waterbedeffect. De Dorpsraad vindt het nu al veel te druk in het dorp. Het bestuur zet in op minder verkeer door de kern. Half maart brengen leden van Provinciale Staten een werkbezoek aan Eerbeek en Loenen en zij krijgen ongetwijfeld de boodschap mee maatregelen te nemen die zorgen voor minder verkeer op die provinciale weg. Een lange strook van 30 km/uur door de kom van het dorp kwam tijden de recente rechtszaak al ter sprake, maar vooralsnog ligt het idee nog niet op de tafel van de uiteindelijke beslissers.


Wél op tafel ligt het uitgebreide Antea-rapport, dat is opgesteld in opdracht van de gemeenten Apeldoorn en Brummen. Drie alternatieven werkte Antea uit: de hele weg 80 km, deels 80 en deels 60 km/uur en het gehele tracé 60 km/uur. De laatste variant heeft de voorkeur van de onderzoekers. Ze signaleren wel dat het terugbrengen van de maximumsnelheid een verschuiving van verkeersstromen zal betekenen over de N786 richting Loenen en richting Laag Soeren/Dieren. Navigatiesystemen berekenen immers de snelste route en met die lagere snelheid kost het al gauw een paar minuten extra.


Bomenkap

Bij het aanpassen van de gehele weg naar 80 km/uur verwachten de onderzoekers geen verschuiving van de verkeersstroom, maar dan moeten wel 700 tot 950 bomen verdwijnen omdat er een geleiderail moet komen. Er zijn ook grondaankopen nodig. Ook de keuze 60-80 km/uur is onderzocht, maar volgens de onderzoekers is dat een compromis met van alles een beetje met een grotere kans op onduidelijkheid bij weggebruikers en daardoor een grotere kans op onveilige situaties.In de komende maanden gaan Apeldoorn en Brummen, het bestuur van de provincie Gelderland en alle belanghebbenden zoals dorps- en wijkraden, Veilig Verkeer Nederland om de tafel om de gevolgen in kaart te brengen. Na de proefperiode met 60 km/uur van vorig jaar, waar na klachten met een snoeihard rapport van de bezwarencommissie een einde werd gemaakt, is het simpelweg plaatsen van bordjes 60 km/uur niet meer mogelijk.