Toren Andreaskerk
Toren Andreaskerk

Actie voor behoud toren Andreaskerk

Algemeen

BRUMMEN - De toren van de voormalige St. Andreaskerk behouden. Dat is wat Brummenaar en architect avb Gerard Maas wil. Hij plaatste vorige week een bericht op de Facebookpagina ‘Thuis in Brummen’ over de mogelijk onzekere toekomst van de toren. Daarop kwamen zo’n 80 reacties binnen. Het gros wil behoud ervan. Een tiental mensen oordeelt dat de toren wel weg mag.

De toren van de kerk (nu een gezondheidscentrum) kent achterstallig onderhoud. Er staat inmiddels een hekwerk omheen. Het voegwerk is slecht, er zijn enkele stenen losgekomen, platen voor de stabiliteit hebben last van betonrot. Allemaal te verhelpen. Eigenaar Groupcare zoekt momenteel uit wat moet gebeuren en wat dat kost. Gerard Maas vreest dat sloop het alternatief is als die kosten hoog blijken te zijn. Maas: “Het gaat om een ensemble van kerk er en toren van architect P. H. A. Starmans. Je kunt het mooi of lelijk vinden, maar het is wel mooi voorbeeld van een gebouw in de modernistische stijl. In mijn beleving is het een jong monument. De toren vormt een mooi silhouet, het is een baken, geeft diepte aan de ruimte. En maatschappelijk is het ook van belang. Toen bleek in 2011 dat de kerk dicht moest kwam in Brummen tenslotte een groot protest op gang. Ik zou het ook mooi vinden al in de voet van de toren daarom een bezinningsplekje of kappelletje zou kunnen komen.”

Maas wil proberen of de toren een voorbescherming kan krijgen: een voorloper op een eventuele monumentenstatus. Dan mag er in ieder geval niet gesloopt worden tot nader onderzoek is gedaan. Maar daarvoor moet hij wel bij de gemeente duidelijk maken, waarom het pand monument zou kunnen zijn. En dat vergt veel inspanning. 

OPROEP

Gerard Maas  zoekt mensen die hem willen helpen bij het opstellen van een uitgebreide, noodzakelijke beschrijving van de toren. Die kunnen zich melden via mailadres redactie@brummensnieuws.nl