Eensgezindheid in politiek debat. Foto: PETER LEUNISSEN
Eensgezindheid in politiek debat. Foto: PETER LEUNISSEN

N348 moet van twee naar vier banen

Algemeen

BRUMMEN - Het vierbaansgedeelte van de N348 langs Brummen, globaal tussen de twee rotondes, moet terug naar twee banen. De snelheid moet van 100 naar 80 kilometer. Wellicht kunnen de vrijgekomen rijstroken worden belegd met zonnepanelen, die tevens dienstdoen als geluidsscherm. Daar willen de Brummense politieke partijen in gezamenlijkheid, met hun provinciale achterban en met belangenorganisaties als de Dorpsraad Brummen zich wel hard voor maken.

Dat was woensdagavond de meeste concrete toezegging tijdens een politiek debat in Plein 5 in Brummen. De bijeenkomst, op initiatief van de Dorpsraad, werd gehouden in opmaat naar de verkiezingen. In een goedgevulde zaal werd gedebatteerd over diverse stellingen. De eensgezindheid bij de partijen was groot. Zowel waar het de speerpunten van de verschillende partijen voor de komende vier jaar aangaat als ten aanzien van meer specifieke onderwerpen. 

Vraag over de N348

Zo lag er de vraag voor over de N348. De provinciale weg, ooit bedoeld als een snelweg van Arnhem, via Dieren naar Zutphen en verder, is blijven steken in eertijdse bezuinigen. Dus loopt de route al in twee banen door onder meer Dieren, Leuvenheim en over de Nieuwe IJsselbrug. Waarom zou dat circa 2 kilometer lange stuk ten oosten van Brummen ook niet tweebaans kunnen worden? Scheelt een hoop herrie, vermindert uitstoot door een lagere snelheid en levert met een beetje mazzel energie op doordat er ruimte ontstaat voor zonnepanelen.

Kapitaalvernietiging?

Luuk Tuiten (Lokaal Belang) sputterde tegen en repte van kapitaalvernietiging, zeker als de route ooit een snelweg zou worden. De overige partijen vonden dat onwaarschijnlijk en zagen in het versmallen louter voordelen. Ze zouden het met hun achterbannen in de provinciale staten bespreken en met de Dorpsraad actie gaan ondernemen.Tuiten sloot zich uiteindelijk bij de rest aan. Een lid van Leuvenheims Belang zei ook betrokken te willen worden. De N348 loopt dwars door die kern en het verkeer stokt er regelmatig. Versmallen van de N348 bij Brummen zou die kwaal kunnen verergeren.

Voed je kinderen op

Verder kwamen onder meer woningbouw en het centrumplan aan de orde. In Brummen is grote behoefte aan woningen voor met name jongeren, jonge gezinnen en ouderen. De ontwikkeling van het centrumplan gaat traag en de voortgang is onduidelijk. De politiek kon slechts beloven haar best te doen. Rolf Schinkel (D66) riep dat de gemeente nu eenmaal beter is in het maken van plannen, dan ze uitvoeren. Veel concreter werd het bij deze grotere thema’s niet. Brummen mag zich feitelijk een gelukkig dorp noemen. Want voor het voetlicht kwamen ‘slechts’ problemen als vandalisme, zwerfvuil en te hard rijden ondanks de 30km-zonering in het dorp. De remedies kwamen allemaal voorbij: meer cameratoezicht, meer jeugdwerkers/-honken, meer prullenbakken, de wegen inrichten met versmallingen en drempels om 30 kilometer af te dwingen. Meer geld voor jeugd(zorg): ja. Daar was iedereen het wel over eens. Maar camera’s? Zwaar middel. Meer prullenbakken? Duur en maakt de mens gemakzuchtig (neem mee naar huis je troep). Wegen herinrichten? Héél duur dus van de lange adem. Conclusie: om deze problemen effectief en goedkoop te tackelen, moeten mensen zich beter gedragen. Voed je kinderen op, houd ze beter in de gaten, voet van het gas en smijt niet alles van je af.