Afbeelding

Brummen wil van ‘goedkoop’ Russisch gas af

Algemeen

BRUMMEN - Het gemeentebestuur van Brummen onderzoekt of het energiecontract met Gazprom eerder kan worden opgezegd. Dat contract zit de gemeente niet lekker en loopt formeel nog tot eind volgend jaar. Ook politieke partijen oefenen druk uit om een streep te zetten door de overeenkomst.

Een Europese aanbesteding die onder leiding van Apeldoorn als grootste gemeente werd uitgeschreven, leverde de Nederlandse vestiging van het Russische energiebedrijf Gazprom Energy als winnaar op. In deze aanbesteding was de laagste prijs doorslaggevend. Zodoende wordt sinds 1 januari 2018 gemeentelijk vastgoed in onder ander Apeldoorn, Voorst, Zutphen, Doesburg, Deventer, Epe, Lochem en Brummen verwarmd met Russisch gas.

Met een agressieve verkoopstrategie verwierf het Russische staatsbedrijf een belangrijke positie in de zakelijk markt in Nederland. Anderhalf jaar geleden bleek uit een onderzoek van Follow the Money dat ruim honderd Nederlandse gemeenten een overeenkomst met Gazprom hebben.

Sinds de recente ontwikkelingen in Oekraïne zijn de gemeenten niet meer zo gelukkig met die ‘goedkoopste keuze’. Burgemeester Van ’t Erve van Lochem riep het kabinet op om te onderzoeken of de gaslevering in een sanctiepakket kon worden opgenomen. De raadsfracties van D66 in de gemeenten Brummen, Apeldoorn en Rheden roepen hun gemeentebesturen op te onderzoeken hoe hun vastgoed zo snel mogelijk van het Russische gas af kan.

Vrijwel alle gemeenten zijn inmiddels aan het zoeken of er in de overeenkomst een bruikbaar regeltje staat dat tot een voortijdig einde van het gascontract kan dienen. Bij die zoektocht is ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten betrokken. In een verklaring stelt de gemeente Brummen: “Belangrijk is dat dit thema hoog op de bestuurlijke agenda komt te staan, zowel in de regio, landelijk of zelfs in Europa.” En Brummen beperkt de zoektocht niet alleen tot beëindiging van de overeenkomst, maar onderzoekt ook of het mogelijk is om de betalingen aan Gazprom op te schorten.

Gemeenten in de Gelderse Achterhoek hebben niet voor Gazprom gekozen. In Bronckhorst, Oost-Gelre, Oude IJselstreek, Aalten, Doetinchem, Montferland en Winterswijk levert sinds 2018 de Achterhoekse Gemeentelijke Energie Maatschappij (AGEM) in samenwerking met Greenchoice het gas. De AGEM is eind 2013 opgericht met als doel de energietransitie in de regio vorm te geven. De samenwerking met Greenchoice was een bewuste keuze en voor AGEM een grote stap op weg naar een energie neutrale Achterhoek in 2030.