Tormentilpad. Bron: Google Maps
Tormentilpad. Bron: Google Maps

Verkoop groen Tormentilpad weer uitgesteld

Algemeen

EERBEEK – Twee weken geleden leek de verkoop van een groenstrook bij het Tormentilpad in Eerbeek in kannen en kruiken. Nu bij de gemeente is aangekondigd dat juridische procedures volgen en mogelijk een klacht bij de Nationale Ombudsman wordt neergelegd, heeft de gemeente het verkoopproces stilgelegd.

De groenstrook nabij het Tormentilpad wordt begrensd door koopwoningen aan de Stekelbrem en de Bijenkorf en huurwoningen aan de Kraaiheide. In overleg met de bewoners langs de Stekelbrem is een verkavelingsplan gemaakt, waarbij de groenstrook is opgedeeld in zeven kavels die aansluiten op de tuinen. Inmiddels is er overeenstemming met de kopers over de prijs en de kosten.

Andere omwonenden hoorden pas van de plannen toen landmeters bezig waren en zij trokken bij de politiek aan de bel. Er werden vragen gesteld en het college schreef een brief naar de raad. Tevredenheid over de gang van zaken was er niet en in december nam de raad unaniem een motie aan om met de buurtbewoners in gesprek te gaan.

In de laatste raadsvergadering legde wethouder Ine van Burgsteden uit dat “we de mensen tot tweemaal toe hebben uitgenodigd en als ze dan niet komen, dan kunnen wij er ook niets aan doen.” Daarmee leek de verkoop beklonken.

Sterker nog: tijdens de vergadering bleek zelfs dat alleen ‘aspirant-kopers’ en ‘klagers’ waren uitgenodigd. De bewoners van de huurwoningen zijn nooit benaderd, “want de woningbouwvereniging wil de grond toch niet kopen”, zo redeneerde de gemeente.

Dat is volgens omwonenden te kort door de bocht. Uit wet- en regelgeving, jurisprudentie en een uitspraak van de nationale ombudsman blijkt dat de verkoop niet alleen een eigendomsoverdracht is, maar ook het gebruik van de grond moet in het bestemmingsplan worden gewijzigd. 

De gemeente meent een wijziging van het gebruik van de grond van openbaar groen naar erf en tuin volstaat. De wet Ruimtelijk Ordening kent wel een kruimelgevallenregeling maar die geldt niet voor het wijzigen van het gebruik van de openbare ruimte. Dat kan alleen als het bestemmingsplan wordt gewijzigd en die bevoegdheid heeft alleen de gemeenteraad. En ook dan is het geen zaak tussen gemeente en koper. “Bij het afstoten van snippergroen hoort de burger die daar belang bij heeft, er zo snel mogelijk bij betrokken te worden”, zo oordeelde de nationale ombudsman. “Dat houdt in dat de gemeente, als initiatiefnemer, die burger zelf benadert met informatie over de bedoelingen en de mogelijke gevolgen.”

Dus komt het dossier 10 maart in de forumvergadering van de gemeenteraad weer op de agenda.