Concentratie zonnevelden bij Lombok en Lendebuurt

BRUMMEN - De ontwikkelaars van zonnevelden lijken voor de aanleg daarvan een grote belangstelling te hebben voor agrarische percelen ten noord/westen van de wijk Lombok en bij de Lendeweg aan de andere zijde van het kanaal. Op basis van de uitnodigingen die ontwikkelaars aan omwonenden hebben gestuurd voor informatiebijeenkomsten over hun plannen kunnen zes percelen van naar schatting gemiddeld 10 hectare per stuk in die omgeving worden ingetekend.

In alle gevallen gaat het om gronden die nu door agrariërs in gebruik zijn. Daarvan wil er één zijn bedrijf naar elders verkassen en een tweede op termijn stoppen. De derde is een Brabantse kalvermester die 15 hectare (ha) grond aan de Lendeweg bezit en die wil vervreemden.


Westelijk Lombok

Een groot perceel ligt direct ten westen van de wijk Lombok en wordt begrensd door de Lombokweg, de Horsterdijk en de Oordweg. Een tweede ligt ten noorden daarvan, tussen de Bremweg en de Oudebeek. Tussen de Schotpoortweg en de Mensinkweg ligt een perceel dat ook aan de ontwikkelaar zou worden verkocht, maar waarvan onduidelijk is of er panelen komen, dan wel het gebruikt gaat worden voor de aanleg van compensatiegroen. Dan is er nog 11 ha grond ten oosten van de Mensinkweg, in het noorden begrensd door het kanaal.


Lendebuurt

Aan de andere zijde van het kanaal, in de Lendebuurt, zijn er twee plannen voor de aanleg van grote zonneweides. De eerste zou moeten komen in een driehoekige punt gevormd door het kanaal, de Lendeweg en Den Zoom. Iets verderop is een 15 ha grote zonneweide gepland aan weerszijde van de Lendeweg. Het grootste deel daarvan ligt aan de noordzijde van die weg tot aan groenstrook rondom de Zilvensebroekbeek.


In de volksmond 'Bloedfabriek'

In de Lendebuurt, bij de Oude Zutphenseweg is de tot dusver grootste zonneweide van Brummen al vergund en in voorbereiding. Het gaat om een weide van bruto 36 ha, waarvan 27 hectare aan panelen. Buiten deze ‘Brummense’ zonneweides is er net ten noorden van de gemeentegrens in Loenen een zonneweide in voorbereiding bij de Sonac Loenen, in de volksmond bekend als de bloedfabriek. Wat het aantal plannen binnen straal van circa één kilometer brengt op negen.



Buiten deze zijn er nog twee zonneweides in Brummen in ontwikkeling waarvan er één ligt tussen de Knoevenoordstraat en de Eerbeekseweg (ter hoogte van perceel 22). De laatste locatie is niet bij de redactie niet bekend. De gemeente kon of wilde die locatie niet noemen. Alle plannen worden in de komende maanden door de gemeente beoordeeld. Er is voor circa 70 ha aan plannen ingediend, terwijl nu 35 ha door de gemeente wordt vergund. Later volgt nog een tranche van 30 ha.