Omwonenden maakten deze foto van de witte waterstromen op en rond de vuilstort.
Omwonenden maakten deze foto van de witte waterstromen op en rond de vuilstort.

Ongerustheid door witte waterstromen

EERBEEK - Het Waterschap Vallei en Veluwe stelt na meldingen van vervuiling van het oppervlaktewater nabij de voormalige stort aan de Doonweg een onderzoek in. Wit uitgeslagen plekken en ondoorzichtige waterstromen die vanaf de stort naar beneden stromen, zorgen voor ongerustheid bij de omwonenden. GroenLinks raadslid Hennie Beelen wil opnieuw weten wat er in dat water zit en of het schadelijk is voor de bodem en daarmee de natuur? Haar vragen illustreert ze met foto’s die door omwonenden zijn gemaakt.

De overvloedige regenval zorgde vorige week voor de ondoorzichtige waterstromen vanaf en rond de voormalige vuilstort. “Komen er ook schadelijke stoffen in de lucht vrij,”vraagt raadslid Beelen zich af. “Wat zit er in de berg en is het wel veilig om over het pad langs de berg te lopen.” Het water dat van de stort stroomt, wordt opgevangen in een bassin. “Is het bassin wel voldoende bij de behoorlijke regenval van afgelopen weekend en is het wel bestand tegen klimaatverandering met nog meer en veelvuldige regenval,”aldus GroenLinks raadslid Beelen in de vragen aan het Brummense college. 


Voormalige pulpstortplaats

De voormalige vuilstort in Eerbeek werd vroeger gebruikt door de papierindustrie om afvalpulp te storten. Nu is de berg afval met staalslakken afgedekt en daarop staan 15.570 zonnepanelen die stroom voor 1650 huishoudens kunnen opwekken. Volgens de toezichthouder, Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), zijn bij het verwerken van de staalslakken niet de gangbare regels gevolgd, maar is maatwerk toegepast en bestaat er geen gevaar voor mens en milieu. Toen begin dit jaar na een aflevering van het televisieprogramma De Vuilnisman discussie ontstond over de veiligheid voor mens en milieu besloot de eigenaar van de stort, Industriewater Eerbeek, om ingenieursbureau Arcadis een onafhankelijk onderzoek te laten doen.


Melkwitte waterstromen

Omwonenden zien nu bij hevige regenval melkwitte waterstromen van de berg afkomen. Dat stelt ze niet gerust. Het al maanden uitblijven van de rapportage van Arcadis versterkt dat. Zowel de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad als die in het Provinciale Staten denken veel antwoorden te kunnen vinden in het door Arcadis uitgevoerde rapport. De Omgevingsdienst heeft een kleine maand geleden aan de Statenfractie een presentatie voorgesteld. Nadat geantwoord is dat dat alleen kan als het rapport vooraf gelezen kan worden, bleef het verder stil. Ook in Brummen schijnt een voorstel te zijn gedaan voor een presentatie van het rapport. Dat zou op 7 maart moeten gebeuren, maar raadsleden hebben formeel nog niets gehoord. Hennie Beelen wil in ieder geval voor de presentatie het rapport kunnen lezen. Gelet op de ongerustheid bij de bevolking wil het raadslid dat het Brummense college spoedig antwoord geeft.