Tormentilpad. Bron: Google Maps
Tormentilpad. Bron: Google Maps

Weg vrij voor verkoop groenstrook Tormentilpad

Algemeen

EERBEEK – Na een korte discussie in de gemeenteraad lijkt de weg vrij een stukje openbaar groen nabij het Tormentilpad op te knippen in zeven kavel en die aan de bewoners van aanliggende woningen te verkopen. Raadslid Douma beraadt zich nog op een mogelijk volgende actie want hij meent dat de wethouder een eind vorig jaar unaniem door de raad aangenomen motie niet heeft uitgevoerd zoals die is bedoeld.

Het verhaal van deze grondtransactie begint in augustus 2019 toen een van de bewoners bij de gemeente aanklopte met de vraag of hij de grond aansluitend op zijn tuin kon kopen. Begin 2020 volgden ook van anderen soortgelijke verzoeken. Uiteindelijk nam het college in april vorig jaar het principe besluit dat de grond verkocht mocht worden. Conceptovereenkomsten werden opgesteld en het terrein voorlopig verkaveld.

Toen enkele buren die ook aan het stukje openbaar groen wonen ter ore kwam dat het perceel zou worden opgedeeld, verkocht en in gebruik genomen zal worden als erf of tuin, trokken ze bij de politiek aan de bel. De VVD stelde het college vragen over de gang van zaken. In antwoord schreef het college de raad een brief over de gang van zaken en legde de verkoopprocedure stil. Namens de gemeente werd begin december wel aan de aspirant kopers gevraagd om de overlast ook als reden van aankoop in te brengen. Nog dezelfde dag kwamen enkele gelijksoortig geformuleerde klachten bij de gemeente binnen.

Eind december werd een motie waarin aan het college werd gevraagd om nog een keer “met alle betrokkenen gelijkertijd in overleg te treden” unaniem aangenomen.

In januari zijn een aantal buurtbewoners benaderd voor een gesprek. De bewoners van de huurwoningen, die ook aan de groenstrook grenzen, kregen die uitnodiging niet. Donderdagavond 17 februari stelde raadslid Mame Douma dat het hem bevreemdt waarom in december door de gemeente is gevraagd om ook overlast in te brengen. Uit een Wob-verzoek is gebleken dat de politie de afgelopen vijf jaar maar een klacht van overlast heeft genoteerd.

Wethouder Ine van Burgsteden erkende dat dat niet zo had mogen gebeuren. En wat de uitnodiging betreft: “We hebben de mensen tweemaal uitgenodigd en de belangstelling was gering.” Als mensen niet komen praten, houdt het op.”

Douma is met die antwoorden niet tevreden. “In de motie is gevraagd om met iedereen in gesprek te gaan,” zegt hij. “Daarmee bedoelden we ook de bewoners van de huurwoningen, die ook gebruik maken van de groenstrook. Dat is dus niet gebeurd.”