Afbeelding

De thema’s voor komende 4 jaar: zorg, wonen en energie

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Een goed sociaal klimaat, waarbinnen niemand buiten de boot valt. Woningen bouwen, vooral voor jongeren, ouderen en (jonge) gezinnen. En werk maken van de energie transitie. Dat zijn, al liggen de accenten wat verspreid, de speerpunten van de zes partijen die in maart in Brummen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast wat accenten bij partijen, die zonder twijfel op sympathie van de anderen kunnen rekenen, als goed onderwijs (D66), goed onderhoud van de openbare ruimte (Lokaal belang), aandacht voor de agrariërs (CDA), een financieel gezonde gemeente (VVD) en veiliger verkeer (GroenLinks).

Dat bleek woensdagavond in het Pater Dekkerhuis in Eerbeek, waar op initiatief van de Dorpsraad Eerbeek Hall het eerste publieke verkiezingsdebat werd gehouden in opmaat naar deze verkiezing op 16 maart. Het was wel een beetje, om in de sfeer van dit voormalige Katholieke kerkgebouw te blijven, preken voor eigen parochie. Politiek actieven vormden de meerderheid. Dat maakte avond er zeker niet minder aantrekkelijk om. Het aardige was dat alle partijen, niet één uitgezonderd, helder maakten dat Brummen voor grote opgaven staat. Zonder te strooien met gratuite beloftes. Zo is het streven naar een gezond sociaal domein binnen de gemeente, vooral door Margo van Enck (PvdA) en Dity Zuidwijk (CDA) als topprioriteit benoemd, een lovenswaardig goed. Gelijktijdig zijn de kosten ervan hoog en worstelt Brummen na eerdere grote overschrijdingen met het onder controle brengen van die kosten. De financiële positie van de gemeente is bovendien zwak, zodat niet zomaar een extra zak geld opengetrokken kan worden.
Negenhonderd woningen wil Brummen bouwen voor 2030. Maar daarvan, zo waarschuwde Peter-Paul Steinweg (VVD) op, zijn er pas 400 in meer of mindere mate van voorbereiding. De overige 500 zijn nog een wens. En waar laat je ze allemaal? Pouwel Inberg (GroenLinks) zei overtuigd te zijn dat via inbreiding voldoende ruimte is te vinden.

Dan de energietransitie. Ook lastig. Voor windmolens is (binnen de huidige kaders) nu geen plek. Vindt de hele raad. Maar voor 2030 moeten wel 100 ha aan zonnevelden worden aangelegd. Daarvan zijn 35 ha al vergund of klaar, een volgende tranche van 35 ha is nu in procedure. De fractieleden kregen de vraag voorgelegd of het gebied tussen Hall en Eerbeek (de zogeheten Ontginningen) niet gevrijwaard zouden moeten worden van nieuwe zonnevelden. In dat gebied is immers al één groot veld van netto 27 ha in voorbereiding. De lijsttrekkers konden daar begrijpelijkerwijs niet heel veel mee. Er ligt tamelijk vers beleid vervat in een aanbiedingskader voor ontwikkelaars van zonnevelden. Daarin staat exact aangeven in welk deel van Brummen hoeveel maximaal ontwikkeld mag worden. Daarbij zijn eisen gesteld aan zaken als (deels) lokaal eigendom, inpassing in het landschap en de verhouding panelen en groen. Op grond van de mate waarin de ontwikkelaars daar invulling aan geven, wordt hen de aanleg al dan niet gegund. Op voorhand de ontginningen nu al uitsluiten zou op zijn minst eigenaardig zijn. Aardiger zou zijn geweest als discussieleider Cor Klein Heerenbrink, die de discussie overigens energiek en (soms iets te) strak leidde, de fracties nader had ondervraagd over windmolens. De VVD stelt geen windmolens in Brummen. Nooit. Maar PvdA, Groenlinks en minder uitgesproken D66 staan op het standpunt ‘nu niet’. Maar als er straks door nieuwe regelgeving of nieuwe technieken andere mogelijkheden ontstaan, dan moet opnieuw een afweging worden gemaakt. CDA en Lokaal Belang zien alleen iets in kleine (erf)molens van maximaal 15 meter (CDA) of de hoogte van een kerktoren (Lokaal Belang).

Door de grote thema’s bleef de avond wat abstract. Hele concrete voorstellen kwamen weinig voor het voetlicht. Hoewel een aardige is toch te wel te benoemen. GroenLinks wil komende bestuursperiode 21.000 bomen planten. Voor elke inwoner één.