Brummen Energie. Sam Alqalqeely heeft advies gekregen van een energieconcierge. Foto: Patrick van Gemert
Brummen Energie. Sam Alqalqeely heeft advies gekregen van een energieconcierge. Foto: Patrick van Gemert

Gratis advies voor huurders en woningeigenaren

Algemeen

BRUMMEN - De energieconciërges en energiecoaches van BrummenEnergie hebben al honderden huishoudens bezocht om ze te helpen besparen op gas en elektriciteit. Iedereen in de gemeente Brummen kan een beroep op ze doen. “Wij zijn er meer dan tevreden over”, vertelt Sam Alqalqeely uit Brummen. Hij raadt het iedereen aan. “Zeker met die stijgende gasprijzen is het een goed moment om over je verbruik na te denken.”

“Sinds vorig jaar hebben we zonnepanelen, ons eerste stapje richting duurzaamheid. Wij zijn gericht op besparen en duurzaamheid en zochten iemand die daarbij kan helpen.” De energiecoach werd daarom met open armen ontvangen. “Ik had hierover een bericht gelezen op de Facebook-pagina van de gemeente en via de links daarbij ben ik me er verder in gaan verdiepen. Je wilt je gedrag veranderen, maar je moet je gedrag ook ergens herkennen, zien wat je beter kunt doen.” De coach is daar de aangewezen persoon voor. “Deze actie is heel laagdrempelig, voor elke huurder of woningeigenaar– ongeacht inkomen of gezinssituatie. En de coach is heel toegankelijk en flexibel. Hij vertelt geen standaardverhaal maar luistert naar je en stelt dan voor wat voor jou wel of niet handig is.” 

Gratis energiedisplay voor huurders

De energiecoach heeft voor huurders de Geo Trio ter beschikking. Deze energiedisplay toont het verbruik van zowel elektriciteit als gas, mét de daarmee gepaard gaande kosten. Bij de familie Alqalqeely staat de Geo Trio in de woonkamer. Vanwege de koppeling met de slimme meter (“En hij is echt heel makkelijk te installeren”, aldus Sam), zie je altijd een actueel beeld van het verbruik. Door apparaten in en uit te schakelen wordt het verbruik ervan zichtbaar. Sam heeft met de energiedisplay bijvoorbeeld al ontdekt dat zijn droger twee keer zoveel stroom verbruikt als die van de buren. “En ik heb ook al uitgerekend dat je de kosten van een nieuwe er in een jaar uit hebt.” Door de energietarieven in de Geo Trio in te voeren, zie je direct de kosten van het verbruik. Dat de kinderen de display ook zien staan, vindt Sam waardevol: duurzaamheid wil hij de volgende generatie ook graag bijbrengen. 

Huurders en woningeigenaren die energie willen besparen kunnen een afspraak maken met één van de energiecoaches. Let op: de gratis energiedisplay is alleen voor huurders en op = op. Inschrijven kan via www.brummenenergie.nl/energiecoach.