Afbeelding

Renovatie van De Lans valt 6,5 ton hoger uit

Algemeen

BRUMMEN - De renovatie van de school de Lans in Brummen valt zo’n 645.000 euro duurder uit dan eerder was begroot. Het blijkt dat Athena, de koepelorganisatie waartoe de school behoort, bij het opstellen van het renovatieplan een aantal foutieve gegevens heeft gehanteerd. Daardoor kwamen de kosten lager uit dan nu feitelijk het geval is. De Lans op het terrein van de Michaelshoeve in Brummen is een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs op basis van de vrijeschoolpedagogie. Het is de enige in zijn soort in Nederland.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen binnen de gemeentegrenzen. Vandaar dat Brummen door Athena aangesproken kan worden voor dergelijke kosten waar het De Lans aangaat. Bij vertrek van Michaelshoeve enige jaren geleden was de vraag of het verantwoord was de school voort te zetten, gezien het aantal leerlingen en de hoge ouderdom van de gebouwen. Het leerlingenaantal verdubbelde in korte tijd echter. Athena diende een aanvraag tot nieuwbouw of renovatie in. Vervolgens is toen gekeken naar alternatieven als samenwonen van De Lans in de scholen met veel leegstand. Omdat het bij De Lans om leerlingen gaat met een bijzondere behoefte en tevens om praktijkonderwijs voor de voorgezet speciaal onderwijs leerlingen, bleek dat geen optie. Daarom is besloten voor renovatie, waarvoor Brummen 3.377.686 euro beschikbaar stelde plus nog een ton voor de toegang tot en de herinrichting van het terrein.

Bij de eerste aanvraag ging Athena uit van gebouwen ten behoeve van 75 leerlingen, maar dat bleken er 97 te zijn. Het schoolgebouw is overigens ook groter dan op basis van het aantal leerlingen nodig is. De school vraagt nu aanpassing van het toegekende bedrag op basis van het juiste leerlingenaantal. Daarbij vroeg de school eerder abusievelijk geld aan voor de renovatie van een speellokaal van 90m2. Maar dat speellokaal is in werkelijkheid een gymzaal van 257m2. Opknap daarvan kost aanzienlijk meer geld. Ook zijn de tarieven in de bouw, door de hoge bouwproductie, gestegen ten opzichte van de aanvankelijke aannames. Al met al zijn de meerkosten dus 6,5 ton.

Niet renoveren van de gymzaal is geen optie. Dan zouden de leerlingen moeten gymen in sportzaal Rhienderoord. Dat is volgens de gemeente pedagogisch en didactisch geen goed alternatief gezien de speciale doelgroep van De Lans. Ook is er in Rhienderoord niet voldoende plek om alle groepen twee keer per week te laten gymmen. Daarbij kost taxivervoer daarvoor ongeveer 18.255 per jaar.