Afbeelding

Acht belangstellenden voor aanleg zonneweides

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Er hebben zich tot dusver acht partijen bij de gemeente Brummen gemeld die plannen hebben voor de aanleg van zonneweides. Aanleiding dat deze belangstellenden zich nu melden is de openstelling van een tender door de gemeente die de aanleg van in totaal 35 hectare aan velden met zonnepanelen mogelijk moet maken. Belangstellenden konden zich vanaf 10 januari van dit jaar inschrijven.

Volgens woordvoerder Ilona Maassen van de gemeente Brummen is er voor ongeveer 70 hectare ingetekend, het dubbele van wat beschikbaar is. “Dat is niet verkeerd, want dan is er keus en blijven de beste projecten over.”
De gemeente heeft eerder gebieden aangewezen die geschikt zijn de aanleg van zonnevelden. Zo is er een groot gebied ten noorden van Eerbeek richting Apeldoorns Kanaal, dat vervolgens aan de noordzijde van de waterweg doorloopt tot aan de Empse en Tondense Heide. Ook ten zuidwesten van Eerbeek is een flinke vlek ingetekend aan weerszijden van het kanaal. Andere gebieden liggen rond Brummen, bij Empe tegen de gemeentegrens met Voorst, tussen Hall en Oeken en in de omgeving van de rotonde van de N348.
Maassen kon nog niet zeggen voor welke gebieden de initiatiefnemers de meeste belangstelling hebben, omdat omwonenden deels nog geïnformeerd moeten worden. Maar in ieder geval is duidelijk dat één partij een grote zonneweide willen realiseren ten noorden van Eerbeek en/of de Lendebuurt en een tweede partij in (alleen) de Lendebuurt. Bij de laatste gaat het om 15 hectare. Bij realisatie zouden die betrekkelijk dicht bij het (bruto) 36 hectare grote zonnepark aan de Oude Zutphenseweg komen te liggen, dat al eerder is vergund.

Dat is de reden dat Brummen Energie, die door de initiatiefnemers graag als lokale partner wordt binnengehaald, niet in deze twee plannen wil participeren. Wel mogelijk in een aantal andere, zo liet Els Holsappel van deze organisatie weten.
Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het gunnen van een locatie moeten aan reeksen voorwaarden voldoen als bijvoorbeeld goede ruimtelijke inpassing, eisen ten aanzien van de natuur en dat lokale partnerschap. De mate waarin ze aan de voorwaarden voldoen levert meer of minder punten op. Waarbij de plannen met de hoogste score de grootste kans maken op daadwerkelijke realisatie.

Brummen wil tot 2030 maximaal 100 hectare netto aan zonnevelden mogelijk wil maken. Na deze eerste tranche van 35 hectare volgt nog een uitnodiging voor een van 30 hectare. De overige 35 hectare, die de honderd vol moeten maken, zijn al ingevuld door lopende initiatieven aan de Oude Zutphenseweg, de Doonweg en Elzenbos.