Art impression van het LCE.
Art impression van het LCE.

Nut en noodzaak voor Logistiek Centrum is er wel

Algemeen

ARNHEM - Een logistiek centrum is voor de industrie in Eerbeek en Loenen wel degelijk van belang. Dat stellen de partners in het project in een reactie op de analyse van Groen Links Brummen. In deze analyse werd Nut en Noodzaak in twijfel getrokken en werd gesproken van selectief gebruik van data (’cherrypicking’). De conclusie dat er geen nut en noodzaak is voor de bouw van het Logistiek Centrum en dat aan cherrypicking wordt gedaan om een project erdoor de duwen is volgens de provincie, industrie en gemeente niet onderbouwd.

De gang van zaken rond de door GroenLinks opgestelde analyse wekt bij de leden van de Stuurgroep Eerbeek-Loenen 2030 wrevel. Dirk Schut, voorzitter van de industriekern Eerbeek Loenen had al eerder laten weten dat hij het betreurt dat het rapport “Nut en noodzaak” door GroenLinks was weggezet als misleidend. Hij was liever in gesprek gegaan over de inhoud.

Ook bij de provincie wordt de gang van zaken betreurd. “Op 12 januari was er een gesprek met een aantal (kandidaat)raadsleden van de GroenLinks fractie van Brummen,” aldus een woordvoerder namens de Provincie. “Op de ochtend van dat gesprek kregen we een door hen opgestelde analyse gemaild. Tijdens de afspraak zijn de kritiekpunten uit het stuk en de achtergrond van het hele project besproken. GroenLinks wilde ook een schriftelijke reactie. Die hebben we gemaakt en inmiddels verstuurd. Het verbaasde ons eerlijk gezegd wel dat een paar dagen later het stuk in de krant stond, terwijl wij op hun verzoek nog bezig waren met een schriftelijke reactie op de kritiekpunten. We vinden het jammer dat de schrijvers de conclusie al klaar hadden en onze reactie niet hebben afgewacht.”

Uitgebreide reactie

Volgens de uitgebreide reactie, die is terug te vinden op de website van de Stuurgroep Eerbeek Loenen 2030, is een LCE wel degelijk nodig. De veronderstelling van GroenLinks dat de markt voor papier en karton voor verpakkingsmateriaal stagneert en dat de groeimogelijkheden onder druk staan wordt in die reactie weersproken. Ook de conclusie dat er voldoende opslagcapaciteit is of dat het logistiek centrum een aanzuigende werking heeft wordt in de reactie niet gedeeld. Ook wat betreft het aantal verkeersbewegingen en de geluidshinder stelt GroenLinks het volgens de leden van de projectgroep te somber voor.

In een aanvullende reactie geeft de woordvoerder van de provincie Gelderland dat het zeker de bedoeling is om met de opstellers van de analyse van GroenLinks om in gesprek te gaan om de geschilpunten samen te bespreken. De afspraak voor dat gesprek moet nog worden gemaakt.