Afbeelding

De kandidaten komen vooral uit Brummen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brummen komen vooral uit het dorp Brummen. Van de tachtig wonen er maar liefst 46 in deze kern. Uit Eerbeek komt precies de helft daarvan: 23. De overige kandidaten komen uit Leuvenheim (5), Hall (4) en Empe (2).

Het verschil tussen Eerbeek en Brummen is des te opmerkelijker wanneer naar het aantal inwoners wordt gekeken. Het eerste dorp heeft bijna 15 procent meer inwoners dan het tweede: 9927 tegenover Brummen 8425. Zouden de kandidaten uit beide dorpen evenredig verdeeld zijn op basis van het aantal inwoners, dan zouden er 37 uit Eerbeek moeten komen en 31 uit Brummen.

Overigens is Leuvenheim relatief gezien nog beter vertegenwoordigd dan Brummen. Waar de laatste op elke 183 inwoners een kandidaat heeft, is dat bij Leuvenheim één kandidaat per 140 inwoners. Waarbij wel meteen gezegd moet worden dat vier van hen kandidaat zijn voor één partij: namelijk GroenLinks.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk erom waar de kandidaten vandaan komen die uiteindelijk in de raad komen. En dan is de positie op de kieslijst van belang. Om maar bij GroenLinks te blijven: van de 21 kandidaten op de lijst van deze groene partij komen er maar drie uit Eerbeek en dertien uit Brummen. Maar stel dat GroenLinks 4 zetels krijgt (drie nu plus één extra van de opgeheven lokale partijen), dan komen de kandidaten één en drie uit Brummen, twee en vier uit Eerbeek. Toch wat evenwicht, al denkt Leuvenheim daar misschien wat anders over.

De VVD is evenmin Eerbeek-vriendelijk wat betreft de kandidaten. Negen van veertien komen uit Brummen, drie uit Eerbeek. En hier geldt dat de hoogst geklasseerde Eerbekenaar Bart Overbeek Bloem pas op plaats zeven staat en dus normaal gesproken de raad niet zal halen.

Ook Lokaal Belang heeft een tamelijk pure Brummense identiteit. Van de zeven kandidaten komt alleen Sandra Voskamp-Zegers niet uit Brummen. Het CDA: zeven mensen uit Eerbeek, evenveel uit Brummen. Mooi, maar pas op plaats vijf op de lijst staat de eerste kandidaat uit Eerbeek, na drie keer Brummen en één keer Hall.
De PvdA is bijna als het CDA: zes keer Brummenaren, zeven inwoners van Eerbeek. Maar zouden de dorpelingen uit beide kernen tegenover elkaar op een wip zitten, dan zouden de Eerbekenaren machteloos in de hoogte zweven. Op plaats twee staat op de kieslijst Annika Kamberg - Van Klinken. Tot en met plaats zes komt de rest uit Brummen. Blijft D66 eigenlijk de meest gevarieerde. Stel dat de democraten drie zetels krijgen (nu twee) dan is die top drie qua herkomst Eerbeek, Brummen en Hall.