Kieslijsten: vooral witte mannen en (veel minder) witte vrouwen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Politiek is in de gemeente Brummen nogal een mannending, afgaande op het aantal mannelijke kandidaten op de kieslijsten van de zes deelnemende partijen. Witte mannen, dan vooral ook. Want kandidaten met een migratieachtergrond komen nagenoeg niet voor. Zeker niet op een verkiesbare plaats.

Van de tachtig kandidaten in Brummen is 28 vrouw, 52 man. Terwijl het aantal mannelijke en vrouwelijke inwoners van Brummen nagenoeg gelijk is: 10.371 om 10.527 (per 1 januari 2022).

De verschillen per partij zijn vrij groot. Waar PvdA nagenoeg een gelijkelijke verdeling heeft (overigens met vijf vrouwen op de eerste vijf posities) hebben GroenLinks en VVD een nogal scheve verhouding. Bij de eerste staan veertien mannen ten opzichte van zeven vrouwen op de lijst, bij de tweede tien mannen tegen over vier vrouwen. Daarbij geldt dan wel weer dat de verdeling tussen de geslachten bij de kandidaten die op een verkiesbare plaats staan wel weer wat meer evenwichtig is. Uitzondering daarbij is D66 met drie mannen op de eerste drie plaatsen.
Kandidaten met een migratieachtergrond zijn eigenlijk nauwelijks te vinden. Lokaal Belang heeft niemand. De VVD heeft voormalig raadslid Mathilde Meindersma-Matulessy op de lijst staan. Haar naam klinkt oosters. Ze heeft ook Indonesische ouders, maar is zelf geboren in Nederland. Ze trad vorig jaar om gezondheidsredenen terug als raadslid en nu nog lijstduwer.
Bij de PvdA staat op plaats twaalf voormalig raadslid Ishan Tunç. Trouwe kracht voor de PvdA, maar hij keert niet terug in de raad. GroenLinks heeft Sam Alqalqeely op de lijst, die Syrische wortels heeft. Plek op de lijst: nummer negen. CDA en D66 hebben beiden geen kandidaten met een migratieachtergrond.
Al met al dus twee mensen op de lijst van tachtig waarvan de wieg buiten Nederland stond. In Brummen wonen 1298 mensen met een westerse migratieachtergrond (uit landen binnen Europa), bijna evenveel (1253) met een niet westerse achtergrond. Opgeteld maken beide groepen ruim twaalf procent uit van de Brummens samenleving. Op de kandidatenlijsten is hun aandeel 2,5 procent. Toch net iets minder.