Lisa Westerveld
Lisa Westerveld

GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld in gesprek met Voorst en Brummen

Algemeen

BRUMMEN - GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld ging op vrijdag 4 februari in gesprek met lokale politici en inwoners uit de gemeenten Voorst en Brummen over jeugd en onderwijs.

In de Jeugdwet liggen de wettelijke verplichtingen vast. De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het Rijk heeft in 2022 extra middelen beschikbaar heeft gesteld, maar die zijn onvoldoende voor het goed kunnen uitvoeren van de jeugdzorg.

Jeugdzorg moet lokaal en landelijk beter worden geregeld
Fractievoorzitter van de PvdA Brummen Berend Klok vraagt aan Lisa Westerveld hoe zij aankijkt tegen het vastgelopen proces tussen gemeenten, zorgaanbieders, cli?ntvertegenwoordigers, professionals en Rijk (hervormingsagenda jeugd.) Lisa spreekt haar grote zorg hierover uit en geeft aan zich in te spannen om partijen te bewegen het proces weer op gang te brengen. Daarbij hoort een reële compensatie. Maar gemeenten moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen en duidelijke keuzes maken. Lisa vraagt jongeren en gemeenteraadsleden om ervaringen bij waar het misloopt te blijven delen. Die signalen kunnen aanleiding zijn voor vragen of voorstellen in de Tweede Kamer.

Voor goed onderwijs zijn Den Haag en de gemeenten samen verantwoordelijk
In Den Haag wordt onderwijswetgeving gemaakt, uitgevoerd en de financiële middelen beschikbaar gesteld. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting en het voeren van onderwijsbeleid. Daarin staat hoe kinderen het best kunnen worden voorbereid op de basisschool en hoe de samenwerking is tussen zorg en onderwijs.

Ook in Voorst en Brummen is de werkdruk in het onderwijs hoog
Een lerares geeft aan dat de werkdruk hoog is en de klassen te vol. Lisa Westerveld herkent dit. Er zijn wél meer middelen voor onderwijs beschikbaar, maar het is niet duidelijk hoe deze worden ingezet. Belangrijk is, dat docenten hun vak terugkrijgen. Lisa geeft aan zich in de Tweede Kamer samen met de PvdA sterk te gaan maken voor een goede besteding van beschikbaar gestelde middelen.

Interactie tussen inwoners en politici voor goede wetgeving, beleid en uitvoering 
PvdA-GroenLinks vindt het belangrijk dat er gesprekken zijn tussen politici en inwoners om ervaringen te delen, zodat op basis daarvan voor onderwijs en jeugdzorg beleid wordt gemaakt en uitgevoerd.