Bronzen matrijs die is gebruikt bij de productie van de zeven.
Bronzen matrijs die is gebruikt bij de productie van de zeven.

Uniek geschenk voor de Middelste Molen

Algemeen

LOENEN - Museum de Middelste Molen in Loenen is sinds kort in het bezit van een uniek meertonig schaduwwatermerk met het gebouw van de molen als onderwerp. Peter Muller, algemeen directeur van Van Houten en Palm Security Papers (VHPSP) in Ugchelen en Remco Piek (hoofd vormmakerij van het bedrijf) droegen het woensdag over aan vrijwilligers Ad van Pomeren en Harry Schotman. Zij schrijven een boek over de Middelste Molen die dit jaar 400 jaar bestaat.

Muller en Piek brachten dertig vellen papier voorzien van het schaduwwatermerk, vier zeefdoeken met de afbeelding van de molen en het digitaal ontwerp mee. Maar tot grote verrassing van de ontvangers ook de bronzen matrijzen die zijn gebruikt bij de productie van de zeven (zie foto).
Voor het Ugchelense VHPSP dat zich bezighoudt met de productie van papier voor bankbiljetten is het maken van dergelijke matrijzen nagenoeg dagelijks werk. Dit type papier is immers vaak voorzien van schaduwwatermerken.

Overigens gaat de historie van VHPSP bijna even ver terug als die van de Middelste Molen. De bakermat van het bedrijf was een Ugchelense watermolen gesticht in 1644. Tegenwoordig produceert het bankbiljettenpapier voor landen op alle continenten. In de hele wereld zijn de producten terug te vinden in de portemonnee van meer dan een miljard mensen.