Afbeelding

Lezerskritiek op omstreden vaccinatieadvertentie

Algemeen

BRUMMEN - De advertentie van het burgerinitiatief “Wij de Ouders’, vorige week geplaatst in diverse kranten waaronder het Brummens Nieuws en het Voorster Nieuws, deed redelijk wat stof opwaaien. In de advertentie worden argumenten aangedragen om kinderen niet te laten vaccineren.

Los van de inhoudelijke argumenten en standpunten die deel uitmaken van de maatschappelijke discussie over kindervaccinatie die momenteel gaande is, ging de lezerskritiek voornamelijk over de vormgeving van de advertentie die zeer sterk deed denken aan die van de rijksoverheidsuitingen over het coronavirus. Ook stond er niet bij vermeld wie de adverteerder was, zodat de kritische lezers niet rechtstreeks konden reageren.

Die kritiek kwam vervolgens bij de uitgevers van de betrokken kranten binnen. Het Brummens Nieuws heeft daaropvolgend de initiatiefnemers van de advertentie bij die lezers bekendgemaakt, zodat zij hun bezwaren op de juiste plek kwijt konden. Onderdeel van die kritiek was ook de vraag waarom nieuwsbladen als het Brummens Nieuws zich leenden voor het plaatsen van een dergelijke advertentie. De krant is echter niet verantwoordelijk voor de inhoud of vormgeving van een advertentie. Wel zijn er bepaalde criteria waarop een advertentie geweigerd kan worden, maar die waren hierop niet van toepassing

Uitgever Rob Kersten hierover: De krant is al lange tijd een platform voor het publieke debat. Denk hierbij aan de ingezonden brieven van lezers, advertenties van belangengroepen of politieke partijen,” zegt Kersten. Op deze wijze draagt de krant bij aan de meningsvorming bij politieke en maatschappelijke onderwerpen.

Bij deze advertentie bediende de adverteerder zich echter van een vormgeving, die ook door de overheid gehanteerd wordt. Daardoor voelden mensen zich misleid en op het verkeerde been gezet. “De rijksoverheid is de partij die de adverteerder hierop moet aanspreken. Als uitgever is hierin geen rol voor ons weggelegd. Wel zullen we er in de toekomst op toezien dat bij zulke heikele onderwerpen de naam van de adverteerder erbij vermeld staat, zodat het voor lezers duidelijk is uit welke hoek de wind waait. We vinden het oprecht vervelend wanneer lezers zich misleid voelen door een advertentie in onze krant. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Het is voor ons wel een leermoment”, aldus Kersten

Reactie Alex van Hedel

Burgemeester Alex van Hedel laat weten dat ook de gemeente Brummen vragen en klachten heeft ontvangen over de advertentie. “Iedereen is vrij om een advertentie te plaatsen. Censuur kennen we in een vrij land als Nederland gelukkig niet, tenzij de advertentie strafbare elementen heeft natuurlijk.” Van Hedel wijst erop dat boven de advertentie in het Brummens Nieuws de tekst “advertentie” staat vermeld. “Maar de adverteerder zelf zet de lezer in mijn ogen bewust op het verkeerde been door middel van de vormgeving en kleurstelling. Hierdoor lijkt het een advertentie van de rijksoverheid. Dat vind ik misleidend en laakbaar. Ik respecteer ieders mening, maar heb dan wel het lef om dat met open vizier te doen. Elke lezer kan dan zelf zijn afweging maken.” De burgemeester constateert dat de advertentie vermeldt: “Onze kinderen moeten erop kunnen vertrouwen dat wij als volwassenen keuzes maken in hun belang. Dat is onze plicht als ouders.” Voor Van Hedel aanleiding om tegen de adverteerder te zeggen: “Adverteer dan ook als een wijze volwassene!”