De Boschweide, nog in oude staat.
De Boschweide, nog in oude staat.

Brummen krijgt met Boschweide ook een wijngaard

Algemeen

BRUMMEN - Buiten is er de zompigheid die volgt op storm Corrie. Het pad naar de boerderij is aan gort gereden door zwaar bouwverkeer. En de boerderij zelf? Daarvan resteren slechts wat muren. Maar het gemoed van de nieuwe eigenaren van het onttakelde pand Lorenzo Kleinreesink (30) en Judith Dix (28) is voornamelijk vervuld van opgewekte verwachting. Want ergens in september staat er dan een geriefelijke woning in het buitengebied. Met daarachter een wijngaard. In 2027 moeten de eerst oogst gebotteld worden.

Lorenzo heeft een eigen bedrijf Twe-O in de technische dienstverlening. Judith werkte tot voor kort bij de Engelenburg als sommelier. Ze wonen in Leuvenheim. Maar een woning in het buitengebied was een lang gekoesterde wens. En die werd gevonden aan de Rhienderensestraat 4 in Brummen. Een vervallen boerderij met een mooi stukje grond die door de vorige eigenaar vanwege zijn leeftijd en behoefte aan verzorging te koop was gezet.

Lorenzo: “Er stonden hier veel schuurtjes en dergelijke. Die waren allemaal bouwvallig en hebben we afgebroken. Dat was een hele klus. We zijn er twee maanden mee bezig geweest. De boerderij zelf wilden we eigenlijk grotendeels in stand houden en renoveren. De deel bleek echter bouwtechnisch zo slecht dat we die ook hebben gesloopt. Bij de renovatie houden we hetzelfde grondplan aan, zodat stijl en sfeer behouden blijven. In dezelfde trant wordt de schuur gebouwd die ernaast komt te staan. Dus ook uitgevoerd met een rieten kap. Gelukkig verliep de vergunningsprocedure soepel. Met architect Cees Hofman van HW Architecten, de gemeente en Sjoerd Elgersma van RAACC adviesbureau kwamen snel tot een uitvoerbaar plan. Eerst de sloop, maar sinds afgelopen maand zijn we echt bezig met weer opbouwen.”

Wijnspecialiste Judith kijkt uit naar de aanleg van een wijngaard. “We hebben onder meer Zuid-Afrika en Italië veel wijngaarden bezocht, maar zijn in Nederland ook bijvoorbeeld op bezoek geweest bij wijnboerderij ’t Heekenbroek in Drempt. Van die bezoekjes zijn we heel enthousiast geworden. Dit seizoen verpachten we onze grond nog aan een buurman en komt er mais op. In 2023 volgen de wijnstokken.”
En daarmee wordt het niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk aanpoten. Judith: “Zeker. Een wijngaard heeft veel verzorging nodig. En is ook kwetsbaar. Met teveel vocht en kou is het knap lastig goede druiven te kweken. En al met al betekent het ook dat je leven minder vrij wordt. In september een paar weken op vakantie, dat kunnen we wel vergeten bijvoorbeeld.” Judith weet nog niet welke druiven ze gaat telen, maar Johanniter (wit) of Regent (rood) liggen voor de hand. Soorten die in het wat koelere Nederlandse klimaat toch goed kunnen rijpen. Judith: “We laten dat nog een beetje afhangen van het bodemonderzoek dat nog verricht gaat worden. Op basis daarvan maken we de definitieve keuze.”

Het wijnmaken zelf gaan de twee voorlopig nog niet doen aan de Rhienderensestraat. Judith: “Dat vergt een aanzienlijke investering in apparatuur, die we nu niet willen doen. Gelukkig zijn er wijnbedrijven die voldoende capaciteit over hebben. Die wij dan kunnen inhuren. Waarbij wij zelf kunnen bepalen hoe het gistingsproces moet verlopen en hoe we de wijn willen laten rijpen.”

De twee verwachten dat de wijngaard straks als de productie goed is opgestart zo’n 4.000 flessen kan opleveren, ongeveer evenveel als er wijnstokken geplant worden. Judith: “Ik vind het geweldig om dit te kunnen doen, maar het is meer dan een hobby. Ik wil er ook een inkomen uithalen. Door het maken en verkopen van wijn en door het organiseren van workshops en proeverijen. Dat laatste dan liefst met producten van lokale of regionale bedrijven. Maar ik kan me ook voorstelen dat je een themaproeverij doet met Italiaanse wijnen en specialiteiten uit dat land. En dat dan aan een lange tafel in de wijngaard. Lijkt me geweldig.”

Voorlopig is het nog aanpakken in de bouw. Maar aan het begin van het pad staat wel al het straatnaambordje met de tekst ‘Boschweidepad’. Want zo zal het wijngoed straks heten: ‘Wijnboerderij Boschweide’.