Luuk Tuiten
Luuk Tuiten

Tuiten lijsttrekker tegen wil en dank

Algemeen

BRUMMEN- In de politieke wandelgangen van de gemeente Brummen ging al een tijdje het gerucht dat Luuk Tuiten niet meer beschikbaar zou zijn voor het lijsttrekkerschap van Lokaal Belang. De komende gemeenteraadsverkiezingen zou de partij geleid worden door ‘vers bloed’.

Het liep anders. Al enige weken was het spannend wie we de nieuwe lijsttrekker dan wél zou worden. Het partijbestuur had verschillende kandidaten op het oog. Maar met de verhuizing naar een andere woonplaats was Martin Staal geen optie meer. Ook de naam van Karel ledeboer werd genoemd. Ledeboer was echter tot voor kort nog lid van de groep Hofmann Kleverwal en tegelijkertijd van Lokaal belang. Het spreekwoord ‘Je kunt geen twee heren dienen’ diende zich aan. Inmiddels is Ledeboer ‘volgens zeggen’ ook lid van de PvdA geworden waarmee een belangrijke rol bij Lokaal Belang niet voor hem lijkt te zijn weggelegd.

Het bestuur zette in op Sandra Voskamp, op dit moment voorzitter van LB en nummer 2 op de kandidatenlijst. En alhoewel de ambitie er bij haar wel is acht zij het tijdstip voor het lijsttrekkerschap nog te vroeg. Voskamp wil graag nog wat meer ervaring opdoen op het politieke speelveld. Zij is pas bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 beschikbaar voor het lijsttrekkerschap. En dus kwam men weer uit bij Luuk Tuiten. Aan ervaring geen gebrek en altijd bereid om de partij te dienen. De komende gemeenteraadsverkiezingen zal Tuiten de partij weer leiden en bij voldoende stemmen weer plaatsnemen in de raad. Op de vraag of Tuiten wellicht ook beschikbaar is voor een tweede wethouderschap wilde hij niet vooruitlopen.

Lokaal Belang is momenteel de enig overgebleven lokale partij die deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de vorige verkiezingen onder leiding van Mame Douma, de winnaar en daarna al snel door onderlinge strubbelingen opgesplitst in uiteindelijk drie lokale partijen waarvan er inmiddels twee alweer het bijltje er bij neer hebben gegooid.

Het meest bijzondere bericht vanuit de partij is wel dat voormalig wethouder Margriet Wartena weer op de kandidatenlijst staat. Weliswaar als lijstduwer maar de vraag rijst of ze bij voldoende voorkeursstemmen een plaats in de gemeenteraad of zelfs het wethouderschap ambieert. Het partijbestuur kon hier nog geen antwoord op geven. Kortom: nooit een saai moment in de Brummense politiek