Met deze prachtige koets ging Hendrik Jan naar zijn laatste rustplaats. Foto: Marionfotografie
Met deze prachtige koets ging Hendrik Jan naar zijn laatste rustplaats. Foto: Marionfotografie

Waardig afscheid van Hendrik Jan Wassink

Algemeen

CORTENOEVER - Een paardenman ging heen en hoe kon hij beter naar zijn laatste rustplaats worden gebracht, dan met een prachtige zwarte koets getrokken door zwarte paarden. Dit gebeurde dan ook met Hendrik Jan Wassink. Hij overleed vorige week op 96 jarige leeftijd en werd langs de route uitgeleide gedaan door een groot aantal buren. Zo toonden zij hun respect voor deze bekende Brummenaar.

Hendrik Jan Wassink was een bekend figuur in het dorp, maar ook ver daar buiten. Rien Poortvliet kwam hem vastleggen voor zijn boek ‘Te hooi en te gras’ in 2010. Samen met zijn paarden staat hij in het boek. Omroep Gelderland kwam in 2018 opnames maken voor het programma ‘Met uitsterven bedreigd’. En dat is natuurlijk ook niet gek, als je de Brummenaren vraagt naar Hendrik Jan, heeft iedereen wel een mooi verhaal over hem. Menigeen ging bij hem kijken naar de paarden, mochten er zelfs op rijden. Hij vertelde uw correspondent ooit dat hij werd aangehouden door de politie. Volgens eigen zeggen reed hij altijd voorzichtig, de laatste jaren nog iets meer. Maar de politie vond dat het te gevaarlijk werd en hij maar beter niet meer kon gaan autorijden. Zijn rijbewijs leverde hij dus in. Anekdotes zijn er voldoende, daar zou wel een boek over geschreven kunnen worden. 

Hendrik Jan werd op eerste kerstdag geboren in 1925 op Heyendaal, de boerderij waar hij zijn leven lang is blijven wonen. Hij bleef zijn hele leven vrijgezel en zorgde zelf voor de landerijen rondom deze plek. Dat deed hij op de ouderwetse manier, met behulp van zijn paarden bijvoorbeeld. Het ploegen van een weiland duurde op deze manier wel even, maar dan gebeurde het ook zoals het hoorde. Met die paarden en koets was hij ook regelmatig degene die de schutterskoning door het dorp reed vanaf de Vogelwei in Brummen. Sinterklaas deed op zijn paard onder zijn geleide vele jaren het dorp aan.

Stalhouderij De Viervoeter uit Lieren, deed wel eens een beroep op hem, wanneer zij een koetsier nodig hadden. Hij staat ook op foto’s op hun website. Voor hen was het dan ook vanzelfsprekend dat hij met één van hun koetsen naar zijn laatste rustplaats zou worden gebracht. Het was een machtig en indrukwekkend gezicht hoe de paarden de koets voorttrokken vanaf de boerderij naar de Algemene Begraafplaats in Brummen. Het hoefgetrappel kondigde zijn komst aan.

Op 19 januari overleed hij op 96 jarige leeftijd. Zijn afscheid vond in kleine kring plaats op zaterdag 22 januari.