Afbeelding

Bewust Brummen wil de verbinding herstellen

Algemeen

BRUMMEN - De soms venijnige discussies, het wederzijdse onbegrip, de daarop volgende polarisatie tussen mensen als gevolg van corona hebben in Brummen geleid tot een nieuw initiatief: Bewust Brummen. Doel ervan is de kloof die gegroeid tussen voor- en tegenstanders van vaccinatie tegen covid en de maatregelen die eruit voortvloeien te dichten. Of in ieder geval de discussie mogelijk te houden. Lichtjestochten, waarvan inmiddels een drietal in het dorp Brummen en één door Eerbeek hebben plaatsgehad, zijn de eerste uitingen van het initiatief.

Erik van ‘t Hof, Gerrit Hosmar en Egbert van der Burgh van Brummen spraken deze week met burgemeester Alex van Hedel over het initiatief van Bewust Brummen. Alle drie hebben ze om uiteenlopende reden besloten zich niet te laten vaccineren. Maar daarmee is Bewust Brummen geen spreekbuis van tegenstanders van vaccineren, het wil de discussie over het virus, de maatregelen ertegen en de consequenties daarvan bespreekbaar houden zonder dat het tot een schisma in de maatschappij leidt. Want dat is nu wel het geval. Van ’t Hof zit in het onderwijs en spreekt uit ervaring: “Je kunt allerlei gezichtspunten hebben ten aanzien van corona en de maatregelen. Je kunt erin meegaan. Accepteren dat zaken zijn als ze zijn en verwachten dat ze de beste garantie vormen het stoppen van het virus. Je kunt je ook vraagtekens stellen. Bijvoorbeeld wat zijn mentale gevolgen van de langdurige lockdowns, is de prik wel geschikt voor iedereen, moeten we digitale passen als een QR code of CTB wel willen? Het gaat erom dat we daarover met elkaar in debat kunnen gaan met respect voor ieders opvattingen en keuzes. Dat laatste mis ik nu.”
Hosmar (voormalig fysiotherapeut) en Egbert van der Burgh (praktijk Chinese geneeswijzen) vallen hem daarin bij. “Er is een soort van framing ontstaan, waardoor mensen met een andere mening worden weggezet als bijvoorbeeld wappies. Door de rechtlijnigheid ontstaan breuken die dwars door vroeger normale sociale verbanden heen lopen, zelfs familiebanden onder druk zetten of verscheuren. Dat moet niet. Vandaar dat we gezegd hebben: wij willen verbinden.”

Verbinding terugbrengen in de samenleving krijgt op dit moment primair doel door het houden van de lichtjestochten, waaraan een groeiend aantal mensen deelneemt. Nu zo’n honderd mensen die elkaar via, via, min of meer organisch vinden, zeggen de drie. De tochten zijn bedoeld voor iedereen, ongeacht het standpunt ten aanzien van de coronamaatregelen, al zijn de organisatoren zelf kritisch ten aanzien het hele coronabeleid. Ook is er speciaal aandacht voor mensen die zich geïsoleerd zijn gaan voelen omdat ze vraagtekens hebben bij de coronamaatregelen.

De drie denken niet dat hun initiatief overbodig wordt, nu met enig optimisme verwacht kan worden dat het omikronvirus gaandeweg uitdooft en veel beperkende maatregelen inmiddels afgeschaft zijn. “Het zal nog wel even duren voor de afstand die er is gegroeid tussen mensen gedicht wordt. Maar we willen ook verder gaan. Na de enorme schaalvergroting, de globalisering, zie je dat tegengestelde bewegingen tot ontwikkeling komen. Dat wil zeggen dat er meer aandacht komt voor de menselijke maat. Wat dan tot uitdrukking komt door zaken op regionaal niveau te organiseren. Bijvoorbeeld je voedselvoorziening. Boeren produceren voor de mensen in hun omgeving. Je economie: door spullen te kopen bij de ondernemers in eigen gemeente. Organiseren op een niveau dat te overzien is.”

Burgemeester Alex van Hedel zei blij te zijn met het initiatief. “Vreedzame discussie over toch een polariserend thema kan ik alleen maar toejuichen. Zeker als je ziet dat de discussie soms ontaardt om wat voor reden dan ook in geweldadigheid.” Hosmar stelt hem gerust: “We zijn absoluut geen mensen die met luid tromgeroffel of zelfs geweld hun gelijk willen halen.” De volgende lichtjestocht is vrijdag 4 februari en start om 19 uur op het Marktplein in Brummen.