Afbeelding

Restaurants druppelsgewijs open

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De euforie binnen de horeca was groot, nadat het kabinet bekend maakte dat restaurants en cafés onder voorwaarden weer open mogen tot 22 uur. Zelfs twee uur langer dan het Outbreak Management Team had geadviseerd. Dat maakt het voor restaurants in ieder geval mogelijk ook weer diners aan te bieden.

Afgelopen woensdag ging de nieuwe regeling in. Maar wie in Brummen die dag een stormloop verwachtte op de restaurants en cafés nadat die na zo’n 2,5 maand weer open waren, werd teleurgesteld. Daar waar er bezoekers waren, was het aantal over het algemeen gering. Een aantal restaurants zat bovendien nog gewoon op slot, mogelijk om dat opstarten vanwege de inkoop en regelen van personeel zo kort na de bekendmaking van de openstelling nogal wat voeten in de aarde heeft.

De Vroolijke Frans was woensdag wel al open, met de eerste dagen een aangepast kaart. Volgens Lotte van der Wiel van het restaurant was er geen stormloop op de tafels, maar was er alle reden tot de tevredenheid. “Zo’n eerste plotse avond, dan moeten mensen ook de tijd en gelegenheid hebben om te komen, maar gelukkig weten ze ons al snel weer te vinden. Als we naar het aantal reserveringen dit weekeinde kijken kunnen we alleen maar heel positief zijn.” Ze zei te hopen zaterdag met de nieuwe kaart te kunnen starten. “Maar leveranciers krijgen natuurlijk ook een hausse aan bestellingen, dus het is niet zeker dat we alle producten inderdaad geleverd krijgen.

De Korenmolen in Eerbeek gaat vandaag (vrijdag) open van 16:00 tot 22:00 uur. Eigenaar Johan van Zadelhoff verwacht zonder leveringsproblemen te kunnen starten. “Maar het speelt uiteraard. Het zal her en der best moeite kosten om weer volledig op stoom te komen. Ook al omdat de hele horeca te kampen heeft met een nijpend personeelstekort.”

’t Kromhout in Brummen meldde dat het (voorlopig) op vrijdag, zaterdag en zondag open is van 10:00 tot 22:00 uur. Op de site meldt het bedrijf: ‘Maar zodra het mogelijk is breiden we het aantal dagen uit. Hetzelfde geldt voor het menu. Dat is tot 6 februari noodgedwongen enigszins aangepast. Ook onze leveranciers hebben namelijk tijd nodig hun dienstverlening weer op orde te krijgen.’

Inderdaad werken de groothandels inmiddels onder hoge druk om de bestellingen bij hun klanten te krijgen. Vooral bij speciale versproducten is het de vraag of dat op de korte termijn lukt. Het personeelstekort in de horeca is zonder meer groot. Het aanbod van bedienend personeel en koks was al groot. Door de langdurige sluiting van cafés en restaurants hebben bovendien veel werknemers emplooi in andere branches gezocht.