Foto: Léontine Lamers
Foto: Léontine Lamers

Een legende van steen

Algemeen

BRUMMEN - “Café Concordia gaat dit voorjaar weer open, het boek komt komt daarna uit, zoals het er nu uit ziet in april” Dit kan Monumentenfotograaf Léontine Lamers al vast verklappen als het om het boek ‘Concordia Brummen, een legende van steen’ gaat. 

“Concordia Brummen verdient een boek” vertelt Lamers. “Pas toen Concordia dicht was realiseerde ik mij pas welke functie het pand voor de gemeenschap had. Nadat de huidige eigenaren het pand kochten en ik met ze in contact kwam was helder dat ik dit moet laten zien in de vorm van een boek.”

Lamers is voor dit boek vooral eindredacteur en uitgever. De meeste verhalen en foto’s zijn door anderen geschreven. Het boek bevat in ieder geval vijf grote verhalen en een tijdlijn. De verhalen zijn geschreven door Brummense schrijvers: Marije Verbeeck, Marguerite Tuijn, Nicolien van Doorn, Oliver Gee en Agnes van Brussel. De verhalen gaan onder andere over het verleden van de familie Timmer en wat het met faillissement met ze gedaan heeft. Maar ook verhalen over de kegelclubs en de kegelballenfabriek en ook de nieuwe eigenaren komen aan het woord: wat was hun drijfveer en wat is hun toekomstvisie? Naast deze verhalen komen er anekdotes in van bezoekers van Concordia door de jaren heen. Ook het fotoarchief van Harry Timmer staat geheel tot de beschikking voor de makers van dit boek.

“Inmiddels heb ik al verschillende verhalen en foto’s mogen ontvangen. Ook door de jaren heen. Dat is het leuke. Er zijn zoveel mensen die herinneringen hebben aan dit pand. Van Sinterklaas, tot de kermis en van de boekenmarkt van het Mannenkoor tot Floralia. En vergeet natuurlijk het kegelen niet! Er zijn zoveel verhalen, die kan ik niet allemaal in het boek zetten. Maar ik doe mijn best het zo uitvoerig mogelijk te doen.”

Het boek gaat maximaal 200 pagina’s dik worden. De crowdfunding om dit boek te kunnen realiseren is inmiddels van start gegaan. “Leuk om te vermelden is dat de Culturele Stichting Brummen al een subsidie toegezegd heeft voor het maken van het boek. Hierbij kan ik in ieder geval de schrijvers grotendeels betalen. Ik ben er nog lang niet, maar ik ben blij me elke bijdrage die komt.” Financiële steun vanuit de gemeenschap is dus nodig voor het succes van dit boek. “Met name het drukken is erg duur van zo’n dik boek. Helemaal nu de papierprijzen blijven stijgen” voegt Lamers er aan toe.

Voor wie nog een leuke anekdote en/of foto’s heeft, Léontine Lamers ontvangt dit graag op dit mailadres info@monumentfotografie.nl

Voor wie graag dit boek wil steunen, dat kan via www.voordekunst.nl/projecten/12961-concordia-brummen-een-legende-van-steen.