Er wordt nog steeds digitaal vergaderd
Er wordt nog steeds digitaal vergaderd Foto:

Twee ton in bestuurskracht gemeente

De Brummense raad is gisteren akkoord gegaan met een investering (voor 2022) van 194.00 euro in een ontwikkelplan ter verbetering van de bestuurskracht van de gemeente Brummen. Het moet ervoor zorgen dat de gemeente in de komende jaren in staat is haar taken naar behoren uit te voeren. Het totale plan, met een looptijd tot 2030, kost overigens ruim een miljoen. De raad nam een unaniem een amendement aan om jaarlijks opnieuw te bezien wat de vervolgstappen zouden moeten zijn wat betreft de investeringen in de bestuurskracht op basis van de dan actuele ontwikkelingen.

In de afgelopen maanden is een bestuurskrachtonderzoek uitgevoerd door Bureau Berenschot in opdracht van de gemeente Brummen en Provincie Gelderland. Dat waardeerde de bestuurskracht van de gemeente en kwam ook met een ontwikkelplan om deze bestuurskracht gedurende de komende jaren richting 2030 te versterken.

Brummen kwam niet bijster goed uit dit onderzoek. Het Brummense bestuur kreeg een nipt zesje van de inwoners van de gemeente. Ruim 63 procent gaf de raadsleden en college weliswaar een voldoende, de gemiddelde waardering kwam op een 5,9. Het onderzoeks- en adviesbureau noemde de bestuurscultuur onder meer rommelig en stelde dat die ruimte geeft aan een overheersend gevoel van wantrouwen van raad richting bestuur én andersom. Ook werden vraagtekens gezet bij capaciteit van de ambtelijke organisatie om de grote opgaves van Brummen te kunnen hanteren.


Wildbaan

De raad ging ook bij hamerslag akkoord met het voorstel om een woonzorglandgoed met 18 zorgplekken voor dementerenden, dagbesteding en vier middeldure huurwoningen mogelijk te maken op Landgoed de Wildbaan in Leuvenheim. Die ontwikkeling is volgens de eigenaren noodzakelijk om een duurzame exploitatie van het landgoed en instandhouding van het rijksmonument mogelijk te maken. 


Subsidie voetbalverenigingen

Het voorstel over schrappen energiecompensatie voor de voetbalverenigingen Sportclub Brummen, Eerbeekse Boys en SHE werd aangehouden. Het gaat daarbij om het mogelijke schrappen van de gemeentelijke bijdrage die zij krijgen in de energiekosten: een bedrag van 11.807 euro. In een onderzoek ‘Evaluatie Tarievennota sportaccommodaties’ van het externe bureau Drijver en Partners wordt de bezuiniging voorgesteld. Zou de raad daarmee instemmen dan zal dat voor de gemeente een jaarlijkse besparing opleveren van 11.807 euro. De clubs zijn woedend en spreken van een schijntje op de totale gemeentelijke begroting van ruim 54 miljoen euro. Voor de verenigingen zelf zorgt het voor een aanzienlijk gat in de lange termijnbegroting van in totaal 12.961 euro per jaar. Geld dat ze niet kunnen missen.


Toerisme

Ook was er veel enthousiasme over de vernieuwde strategie Kwaliteitstoerisme in gemeente Brummen. Dat beoogt vooral meer toeristen naar Brummen te trekken en ook hun geld te laten uitgeven. Toerisme was in Brummen afgelopen jaar goed voor 540 banen; een aandeel van 6,8 procent in de totale werkgelegenheid. Dat is net iets beter dan het gemiddelde in Gelderland. Maar het zou nog beter moeten kunnen. Voor Brummen is dat belangrijk voor het behoud van voorzieningen als winkels en horeca. Toeristen zorgen voor extra omzet, werkgelegenheid en toeristenbelasting. Daarbij is toerisme een middel om cultuur en erfgoed te onderhouden en behouden. Bezoekers ervan betalen entree en dragen zo bij aan de instandhouding.